År 2013 tas fler foton på jorden än något tidigare år. Somliga hävdar att vi rentav kommer att ta fler foton under 2013 än vad vi tidigare har gjort under världshistorien – totalt. Men hur många bilder, säkerhetskopior och dubbletter du än har på dina hårddiskar går inget upp mot att bläddra i en snygg fotobok där bara de bästa bilderna presenteras.

När du väl tar dig an det till synes ohanterliga havet av bilder och ska göra en fotobok vill du naturligtvis att programmet du använder dig av ska fungera bra, att priset är överkomligt och viktigast av allt – att resultatet blir riktigt bra.

Vi har tittat på intressanta fotobokstjänster och valt ut tre spännande alternativ för tre olika målgrupper. Apples iPhoto har en utmärkt fotoboksfunktion för dig som helt enkelt vill skapa en snygg fotobok av hög kvalitet, iPhone-appen Mosaic Photo Books är bättre för dig som prioriterar minimal arbetsinsats, medan tjänsten Blurb passar dig som behöver extrem layout-frihet och rentav vill tjäna pengar på fotoboken.

iPhoto

I Apples bildhanteringsprogram iPhoto kan du markera ett valfritt antal bilder och automatiskt skapa en bok. När vi testade tjänsten i oktober 2012 letade vi fram 235 bilder och valde alternativet ”Lägg till så många sidor att alla bilder får plats”. Hokus pokus – en riktigt snygg bok hade tillverkats helt automatiskt. Allt vi behövde göra var att fylla i lämpliga bildtexter där de efterfrågades.

iPhoto räknar fel
Den aktuella boken kostar i dag svidande 1 793 kronor. Därför är vi glada att vi i sista stund upptäckte att endast 106 av de 235 bilderna kom med, trots valet ”Lägg till så många sidor att alla bilder får plats”. Vi påtalade felet för Apple och fick följande bristfälliga svar:

– Böcker kan vara maximalt 100 sidor. För 235 bilder kan du skapa en tom bok med 100 sidor med Picture Theme, och ändra sidlayouten till sidor med två och fyra bilder per sida.


Om iPhoto själv får välja layout tar bilderna rejält med dyrt utrymme i boken.

När vi återskapar situationen idag är den katastrofala buggen fortfarande inte åtgärdad och man får inte heller något felmeddelande eller någon varning. Därför undviker vi Apples ”automagiska” funktion och utgår från en tom bok. Vi väljer det något dyrare alternativet ”inbunden bok” framför spiralbunden eller mjuk pärm. Därefter väljer vi bland 18 olika teman, varav de flesta är smakfulla och användbara.

Snabbt och snyggt
Väljer du under 100 bilder så skapas boken oavsett automatiskt och omedelbart. Layouten blir fin, de flesta bilder får ett påkostat utfall över hela sidan eller generöst med utrymme med ett intilliggande bildtextsfält. Att dra och släppa för att ändra bildordningen eller sidordningen fungerar smärtfritt och det finns flera layout-varianter att välja för varje sida. Du kan även lägga till en snygg karta, där geo-taggningen från fotona automatiskt placerar ut nålar på alla platser där bokens bilder är tagna.

När du möblerar om bilderna på en sida förändras layouten och bildplaceringen automatiskt så att utrymmet används snyggt och effektivt oavsett stående eller liggande fotoriktning. Funktionen går att stänga av. Redigeringsmöjligheterna är klart godkända och lätta att använda även för den som inte kan något om fotoredigering.

Här finns också de mest grundläggande effekterna ett knapptryck bort, men med finjusteringsmöjligheter om du inte är helt nöjd. Värt att notera är att du i programmet inte ser skillnad på fotografier respektive filmer tagna med iPhone. Det går utmärkt att använda första bilden i en film som foto, men ett irriterande tillkortakommande är att bilden då inte kan redigeras.

Äpplet kan väljas bort
Observera att iPhoto inte varnar för dubbletter. Har du dessutom ofrivilligt råkat ut för att själva fotobiblioteket innehåller dubbletter kan du bli lurad av spalten ”Visa oplacerade bilder”, där du förväntar dig att bara se bilder som inte redan finns i albumet. Under ”Alternativ” och ”Bokinställningar” kan du välja bort Apple-loggan från din bok.


Med iPhoto kan du själv välja hur avancerade redigeringsmöjligheter du vill ha.

Beställningen sker via ditt Apple-ID och du slipper därför strula med bankdosa. Säkerhetskoden på baksidan av ditt kort är allt som behövs och beloppet dras från kontot först när den smidiga uppladdningen har lyckats. Därefter har du 90 minuter på dig att ångra ditt köp innan boken går i tryck.

Apple utlovar leverans inom fem dygn, men redan efter fyra dygn knackade budfirman på dörren med en bok med gedigen pärm, bra limning och fina färger. Några av våra bilder är lite gryniga, antagligen på grund av att iPhoto inte varnar för låg upplösning. Till boken kommer en skyddande pappficka, helvit sånär som på Apples logotyp – om du inte redan har valt bort den.

Fakta: iPhoto

Funktion: Fotobok beställd från dator.
Version: 9.4.3
Pris: 295 - 1793 kr
Faktisk leveranstid: 4 dygn

Plus

  • Snygg layout på många bokteman.
  • Hög kvalitet på resultatet.
  • Mycket snabb leverans.

Minus

  • Lurar dig att beställa dyra album där vissa bilder kan saknas.
  • Kan inte upptäcka dubbletter eller bilder med för låg upplösning.
  • Överdrivet höga priser, speciellt för större projekt.

Betyg: 
Betyg 7 av 10

Sida 1 / 3

Innehållsförteckning