Bakom explosionen ligger bloggaren Amir Efrati som via Jessica Lessins hemsida avslöjar vad Google har i görningen när det gäller Android Kitkat. Ett dokument som beskriver nyheterna har hamnat i Efratis ägo och här är de största nyheterna.

Först och främst vill Google råda bot på en del av den fragmentering som råder bland Androidmobiler. Framförallt när det gäller hur pass lämpat Android är för mobiler med sämre hårdvara. I och med Kitkat ska operativsystemet vara så pass optimerat att telefoner med så lite som 512 MB ram inte ska ha några problem att köra det. Det ska också vara lättare för utvecklare att programmera sina appar så att de är mer minneseffektiva.

Tre nya sensorer kommer vara kompatibla med Android Kitkat: en som känner av geomagnetisk vridvektor, en som känner av om du tar ett steg och en som räknar de stegen. Det här är antagligen ett initiativ för att utöka funktionaliteten i Android, samtidigt som det banar väg för Google att implementera sensorerna i andra apparater såsom en smartklocka eller Google Glass. Att rörelsesensorer är det nya heta råder det ingen tvekan om, Apple presenterade en liknande nyhet i och med ett dedikerat chip som beräknar rörelser i Iphone 5S.

Nfc kommer bli en större del av Android Kitkat, enligt Efrati har Google jobbat på ett system som kan efterlikna dina fysiska kort som du använder för att betala eller identifiera dig med. Om nfc blir nästa stora grej beror ju så klart på om utvecklare och företag som Visa och Mastercard visar större intresse för tekniken.

Ir-sensorer ska bli lättare att integrera i framtida hårdvara, främst genom en universell app som kan utnyttjas av alla tillverkare. Tidigare har de varit tvungna att skriva sin egna programvara för att aktivera ir-porten, men i och med Kitkat strömlinjeformas den proceduren.

Android Kitkat kan också kommunicera med fler prylar via bluetooth och låter utvecklare designa gränssnitt som utnyttjar 100 procent av skärmytan. Att vi även kommer få se energisparande åtgärder i operativsystemet låter troligt, med tanke vilka energislukande bestar våra smarta mobiler har blivit. Om allting går som planerat kommer Efratis förutsägelser bekräftas redan ikväll.