Google gjorde sitt bästa för att dölja det faktum att den här torsdagen tillhör Nexus 5 och Android Kitkat. Vi börjar med en titt på telefonen.

Och vid första anblick ser det ut som om de ihärdiga ryktena stämmer. Vilket betyder att vi nu har en Googlemobil med en skärm på 4,95 tum med 1 080 x 1 920 pixlar i upplösning. Skärmen har en ips-panel och utsidan pryds av glas från Corning Gorilla. På insidan sitter systemkretsen Snapdragon 800 från Qualcomm med en fyrkärnig processor på 2,26 GHz. Grafikprocessorn stavas Adreno 330 på 450 MHz. Nexus 5 är med andra ord helt i klass med de kraftfullaste mobilerna på marknaden.

Vår egen André Stray kommer inte gilla det faktum att Nexus 5 har utrustats med Snapdragon 800, då han hävdar att dess främsta förmåga är att suga batterikraft. Nexus 5 är utrustad med ett batteri på 2 300 mAh och vi får se om det räcker för att hålla igång luren mer än några timmar.

Nexus 5 mäter 69.17 x 137.84 x 8.59 mm och väger 130 gram. I det paketet har LG, som ligger bakom tillverkningen, även stoppat in bluetooth 4.0, nfc, 2 GB ram och en lte-radio. Här finns på det stora hela inga större överraskningar, men Google lägger själva fokus på den nya kameran. Bildsensorns upplösning på 8 megapixlar imponerar knappast, men de nya funktionerna är inte att leka med. Den har inbyggd optisk bildstabilisator och kan faktiskt röra på sig i höjd- och sidled för att motverka ostadiga bakishänder. Den ska dessutom vara så pass snabb att den kan fånga flera bilder i olika exponeringar samtidigt. Ja, det är hdr jag pratar om så klart, men Google kallar det hdr+ i Nexus 5. Vilket tydligen innebär att den tar bilderna riktigt snabbt och alltså kan fånga flera ögonblick med bättre exponering i slutbilden.

Det finns fortfarande en frontmonterad kamera, på 1,3 megapixlar som åtminstone är värd att nämnas. Nexus 5 kommer med antingen 16 eller 32 GB lagringsutrymme. Det känns som ett klokt val av Google att skippa 8 GB den här generationen.

Vad som inte är lika klokt är att lansera mobilen i 10 olika länder, varav inget av dem är Sverige. Men sådant är livet, och vi kan åtminstone glädja oss åt att våra tyska grannar kan köpa Nexus 5 från och med idag för 349 dollar.