Nokita hoppas vara en deus ex machina. Eller rättare sagt är det mannen bakom initiativet Nokita, Juhani Parda, som hoppas. I ett försök att rädda Nokia från att säljas till Microsoft och som en följd av detta lämna Finland med inget annat än minnen har Parda föreslagit en handlingsplan. Den inkluderar 8 miljarder euro och följande viktiga punkter för att vända den negativa trenden:

  • Android och Linuxprodukter
  • Omstarta företagskulturen till anno 2002
  • "Städa upp" inom organisationen
  • Strömlinjeforma beslutsprocesser
  • Utnyttja logistik och distributionsfördelar
  • Göra varumärket coolt igen

Det är en ganska konkret lista med saker som måste fixas för att Nokia, eller framtida Nokita som det ska heta, återigen kan återerövra den globala mobiltelefonmarknaden. Parda vädjar i sin video till investerare med möjlighet att skiljas från mellan 5 miljoner och 5 miljarder euro. Målet är att bjuda över Microsofts 5,44 miljarder euro innan affären slutförs - den 19 november.

Det är med andra ord bråda dagar för Juhani Parda, människan som kvalificeras som Nokias frälsare genom att vara den "mest internationelle affärsmannen i Finland". Han har inte bara bott på "5 kontinenter och 10 olika länder" utan även jobbat som chef för Nokia Mobile Services i Latinamerika. Framförallt är han dock en kränkt finsk medborgare som hellre skulle svettas ihjäl i en ångbastu än se Nokias säljas till Microsoft.

Namnet Nokita kommer från det finska uttrycket för att slå vad med någon eller erbjuda en högra summa pengar än konkurrenterna. Enligt Parda kommer investeringen i Nokita löna sig eftersom mobiljätten inom 3 år har erövrat 10 procent av marknaden för sålda Androidmobiler och därigenom nått en värdering av 23 miljarder euro. Lanseringen av varumärket ska även firas genom att anordna det "största evenemanget i mänsklighetens historia", offline och online. Vad nu det innebär.

Jag måste ge Parda poäng för att i det minsta vara djärv. Hans förslag att tillverka mobiltelefoner som kör Android följs upp av att även satsa på Linux. I Pardas vision av framtiden körs både Android, Windows Phone och av någon outgrundlig anledning IOS direkt i Nokias mobiler tack vare en virtual box i Linux. Nokita kommer alltså inte bara göra de bästa Androidmobilerna på planeten - utan även de enda telefonerna du behöver.

Om du har en brinnande längtan att hålla Nokia borta från Microsoft, 5 miljoner euro som ligger och skräpar är det fritt fram att surfa in på Nokitas hemsida och bidra med allt du har.