Under onsdagsmorgonen fick vi besöka LGs pr-firma för att titta på Nexus 5 och höra lite säljsnack från Qualcomm om Snapdragon 800. Jag vet sedan länge vad Snapdragon 800 är kapabel till så jag var mest exalterad över att få klämma på den nya Google-luren.

När säljsnacket var över fick vi journalister i rummet möjligheten att äntligen få klämma på enheten som visades upp för mindre än en vecka sedan på andra sidan Atlanten. Den första tanken som slog mig var hur vansinnigt lätt den var. Nexus 5 väger endast 130 gram och trots den lilla vikten kändes den ändå som en riktigt stabil telefon, i klass med HTC One, om jag ska vara helt ärlig. Nexus 5 har fått samma baksida som årets version av Nexus 7-plattan från Asus. Baksidan av en mjukare, gummiaktig plast gör att telefonen ligger riktigt bra i handen. Den kurvade formen hjälper även till på den fronten.

Nexus 5 har begåvats med OIS, optisk bildstabilisering, vilket ska göra att du lättare kan ta bilder utan en massa skak. Vid ett snabbtest av kameran så verkade den arbeta relativt hårt, men trots Googles och LGs storsatsning på kameran så blev jag lite besviken på kameraupplevelsen. Det blev gryniga bilder även i relativt bra ljus och kameran hade svårt att lägga fokus på specifika punkter. Men förhoppningsvis kommer Google att uppdatera mjukvaran för att ge användaren den riktigt bra kameraupplevelsen som företaget utlovat.

På mjukvarufronten ligger Nexus 5 i framkant tack vare Android 4.4 Kitkat. Sms i Hangoutsappen, emojis, Cloud Print, borttagning av navigation- och aviseringslister vid fullskärmsanvändning och bättre röstsök är riktigt trevliga funktioner som kommer finnas tillgängliga på telefonen. Just röstsökningen som aktiveras genom att säga ”Ok, Google” och sedan säga diverse saker som telefonen söker på direkt. Detta fungerar även med headset, vilket egentligen inte var så oväntat. Men ändå trevligt.

Telefonen kommer att lanseras under den andra delen av november och kommer finnas tillgänglig i svart och vitt för en kostnad av 4 500 kronor. Den enda enheten som kommer finnas tillgänglig är 16 GB-versionen. 32 GB-versionen finns endast tillgänglig via Google Play Store, som vi i Sverige inte har tillgång till. Anledningen till detta är enligt LG ”för att det är så bara”. Det är tråkigt men vi får hantera situationen på bästa sätt och gilla läget, helt enkelt.

LG Nexus 5 är en riktigt trevlig telefon till ytan. Men även insidan imponerar. Snapdragon 800 med en fyrkärnig processor på 2,26 GHz, 2 GB arbetsminne, 16 GB lagringsutrymme tillsammans med ett batteri på 2 300 mAh visar att Nexus 5 kommer sitta bland topptelefonerna när det gäller prestanda. Tråkigt är att batteriet är aningen litet och att vi bara kommer få 16GB-versionen till Sverige. Men batterifrågan kan lösas tack vare den relativt strömsnåla Snapdragon 800 i kombination med det väldigt batterioptimerade operativsystemet Android 4.4 Kitkat. Enligt LG ska batteriet hålla i 17 timmars aktiv samtalstid. Vi tar dock detta med en nypa salt. Vi har blivit sårade förut när det gäller batteritid. Vi får helt enkelt vänta och se hur det blir med den.

Vill ni läsa mer om Nexus 5 och Android 4.4 Kitkat så kan ni göra det genom att klicka på någon av dessa länkar: 
Android 4.4 Kitkat - snällare mot sämre telefoner
Nya Nexus 5 är här - fullt fokus på kameran
Nexus 5 och Android 4.4 Kitkat i bilder
Här är Nexusprylarna som uppdateras till Android 4.4