Commander Keen 4

Commander Keen 4 (1992)

Det känns lite som att John Carmack, en av grundarna av Id Software, får väldigt mycket plats i den här listan. Förutom Wolfenstein 3D och Doom ligger han nämligen även bakom Commander Keen. Och det var i nummer 4 som spelet blev riktigt bra. Med lite vinklade light-3d-miljöer fast fortfarande i ett skrollandes i sidled fanns det numera hemliga rum, och dessutom kunde Keen ta tag i kanten om han hoppade över en klyfta och missade målet. Och förstås hoppa runt på sin hoppstylta.

Commander Keen gör också en cameo i Doom 2 som ett påskägg, då hängd i en snara från taket.


Wolfenstein 3D

Wolfenstein 3D (1992)

Det var egentligen så här det började. 1992 släpper Id Software Wolfenstein 3D och på den här tiden fanns det inte mycket som liknade det. En 3d-värld att gå runt i och döda nazister. Vem hade kunnat ana att det skulle bli en framgångssaga utan like? Visst, det fanns 3d-spel innan, men Id Software lyckades paketera ihop flera element till ett spel som ingen hade skådat.
Spelet gick som sagt ut på döda nazister eftersom huvudrollsinnehavaren – en amerikansk spion som är tillfångatagen – måste komma bort från slottet Wolfenstein. Miljarder labyrinter senare ställs han inför Hitler och en episk pixelfight. Men egentligen är det nästa år det stora händer.


Doom

Doom (1993)

Första gången jag spelade Doom visste jag inte vad jag skulle förvänta mig, jag hade bara installerat spelet och jag minns att jag blev tvungen att gå och hämta min pappa för att visa honom när jag hade spelat i några minuter. Det här var det häftigaste jag hade sett.

Spelet utspelar sig på planeten Mars och man är någon slags rymdmarinsoldat som ska hindra demoner från att ta sig till jorden. Eller nåt. Jag mins inte att det skulle ha varit speciellt läskigt, men genren är någon mix mellan science fiction, action och skräck.

Men det är förstås grafiken som gjorde allt. Inget liknande hade skådats innan och steget från Wolfenstein 3D som kom bara ett år tidigare är enormt. Dessutom kunde du spela i multiplayer och möjligheten att skapa egna banor genom så kallade ”wads” gjorde att spelet blev det viktigaste spelet i världshistorien. Det var Doom som förändrade allt.

Nästa sida: Spelet som banade väg för rts-multiplayer