Sam & Max

Sam & Max Hit The Road (1993)

Lucasarts heter spelutvecklaren sprungen ur Lucasfilms som ligger bakom några av 90-talets absoluta mästerverk. Sam & Max Hit The Road bestod av två helt osannolika karaktärer (gissa namnen!) som från början var seriefigurer. Tillsammans har de en detektivbyrå och deras uppdrag är att fånga en bigfoot vid namn Bruno som har rymt från en karneval. Men det var den stundom bisarra humorn och den fantastiskt roliga dialogen som gjorde spelet till en framgång. Hade du cd-versionen av spelet så fick du också höra dialogen i spelet vilket var ovanligt på den här tiden.


Command and Conquer

Command & Conquer (1995)

Under 90-talet började nätverk bli alltmer vanligt, och spel inom genren realtidsstrategi med stöd för multiplayer var lätträknade. Command & Conquer erbjöd multiplayer för upp till fyra spelare samtidigt vilket var sällsynt. Nyligen hade Warcraft lanserats med multiplayer för två spelare. Och strax efter Command & Conquer kom Warcraft 2 med stöd för åtta spelare.

Spelet utspelar sig i en alternativ tidslinje, men fortfarande på jorden, i någon slags modern tid (1999). Något slags ämne som heter Tiberium har kommit från en meteorit och genererar inte bara värdefulla metaller där ämnet finns utan också ett storskaligt krig mellan två fraktioner: Brotherhood of Nod och Global Defense Initiative (GDI).

Command & Conquer satte standarden för hur RTS-spel i multiplayer skulle se ut, även om det inte var först.


Duke Nukem 3D

Duke Nukem 3D (1996)

När Id Software släppte Doom som skulle komma att revolutionera en hel industry, satt 3D Realms fortfarande och kodade plattformsspel. Duke Nukem hann komma ut i två versioner innan Duke Nukem 3D släpptes 1996 och utmärkte sig genom att vara rätt oseriöst. Du spelar själva Duke Nukem som egenhändigt ska rädda världen mot en invasion av utomjordingar, men du gör det på ett humoristiskt och lättvindigt sätt. Duke Nukem fäller satiriska kommentarer och är en parodi av alla actionhjältar världen har skådat.

Spelet innehöll också en hel del pornografiskt material som trots pixligheten upprörde moralkonservatister runtom i världen.

Senare samma år kom Id Software med Quake och nu spelar folk Battlefield 4 utan att bli imponerade. Det var bättre förr. Nej det var det inte, men det var kul ändå.

Sida 3 / 3

Innehållsförteckning