Det var många som tyckte att Jimmie Åkesson, partiledare för främlingsfientliga SD, utmanade ödet när han skulle signera sin bok på Nytorget mitt på hipstertäta Söder. Men få hade väl väntat sig vad som sedan hände, att det var 60-åriga Irene som skapade rubriker och även viss demokratidebatt genom att tårta partiledaren.

Sex dagar senare skapades det nya rubriker när spelet Tårta Jimmie dök upp. Ett mycket enkelt actionspel där man spelar Irene och slänger tårtor på Jimmiesar som kommer flygande från ena kanten. Man styr med pilar och mellanslagstangenter, så lätt att alla kan spela.

På två dygn hade 100 000 unika spelare tårtat Jimmie.

Det var en uppmärksamhet som många indieutvecklare bara kan drömma om. Visserligen var spelet gratis, men uppmärksamheten både i gammelmedia och sociala medier var avundsvärd.

- Jag var helt oförberedd på responsen. Jag gjorde spelet mest som en kul grej, inte som ett politiskt ställningstagande. Men jag ville verkligen göra något runt tårtningen, kommentera det på något sätt, det var en sådan udda grej. Att det skulle bli något som massa människor brydde sig om, det hade jag aldrig trott, säger mannen bakom spelet, 22-årige studenten August Östberg.

August är ny i Stockholm där han pluggar digital kommunikation på Berghs sedan tre månader. Han är uppvuxen med spel, men håller även på med konst och film. Att det blev just ett spel av tårtningen berodde på att han ägnat sig en del åt att lära sig koda i Javascript den senaste tiden.

- Det finns färdiga spel man kan ladda hem för att bygga om och på så sätt lära sig. Så jag använde ett spel som redan finns, men gjorde om det för att passa min spelidé. Jag gjorde så klart egna animationer, ändra hastigheten och responstid lite, men allt som allt tog det kanske åtta, nio timmar att göra klart.

Irenes tårta träffade Åkesson på Söder tisdag 5 november. Sex dagar senare, måndag 11 november, var den digital version av henne redo att kasta betydligt fler tårtor på spelversionen av Jimmie. August hade tänkt vänta lite med att lägga ut det, men han visade det ändå för några kompisar på skolan. Alla tyckte det var jätteroligt och ville tipsa sina kompisar om det. August fick då så bråttom att publicera det att han i hastigheten stavade fel på Jimmies namn, det blev Jimmy istället (sajten heter därför tartajimmy.se). Och efter två dagar hade alltså 100 000 spelare tårtat Jimmie/Jimmy, SvD och flera andra sajter och tidningar hade uppmärksammat det. Och nu är det min tur.

August har bara sett på i förundran.
- Det var som om spelet fick ett eget liv. Det har snackats och kommenterats om det i sociala medier och jag har fått en hel del mail också. Det är många som gillar det, och så klart en del som kanske inte gillade vad jag gjort, det får man räkna med när man gör ett spel om SD antar jag. Men det roligaste var från en kille som tyckte att jag var en skam för Sverige, men inte för att man tårtade Jimmie utan för att han inte tyckte gameplayet var något vidare. Då svarade jag att han gärna fick ta över spelet och göra klart det.

När man dör i spelet - och det sker när man till slut inte hinner tårta alla Jimiesar som stormar mot en - kommer så klart Game over-texten upp. I germanskt typsnitt, hämtat från nazismens Tyskland. Det, liksom Jimmy med y, har lett till diverse teorier på nätet.
- En del tror att det betyder att spelet inte tar slut egentligen utan på något sätt fortsätter. Andra tror att jag stavade Jimmie med y för att inte bli stämd. Inget av det är sant, men det är fascinerande att se hur saker bara händer och hur folk funderar på spelet.

Vad August Östberg ska arbeta med i framtiden vet han inte, annat än att det kommer att handla om kommunikation. Han skulle inte ha något emot att jobba med spel, även om han inte för en sekund tror på de som mejlat honom och sagt att Tårta Jimmy är världens roligaste spel.

- Det vet vi ju alla att Machinarium är, så den diskussionen är redan över, säger han och skrattar.

Thomas Arnroth / @arnroth