För en tillräckligt nördig Androidälskare är serien med Nexustelefoner den heliga gralen bland telefoner eftersom den har kommit att handla om den absolut senaste versionen av Android och dessutom riktigt bra hårdvara. När så Nexus 5 utannonserades som en googlefierad variant av LGs G2 höjdes följaktligen pulsen rejält hos många. För det är något speciellt med känslan av den där rena, orörda Androidversionen helt fri från operatörers och tillverkares flottiga fingrar med egna gränssnitt och funktioner. Och Nexus 5 ger dig all tillfredställelse vad gäller ett rent och orört gränssnitt, men allt är inte perfekt.

Superb skärm
Även om mycket av hårdvaran går igen i LGs G2 sitter knapparna inte på baksidan hos Nexus 5, utan som ”vanligt” på sidorna. Baksidan består av en gummiaktig yta som gör att telefonen känns skön att hålla i och inte alls tenderar att glida runt. Ingen dedikerad kameraknapp finns, och inte heller någon plats för mer minne. Byggkvaliteten är mycket bra och telefonen känns pålitlig, även om telefonen inte är vattentät – vilket vi har börjat vänja oss vid i och med Sony senare Xperiamodeller. Hörlursuttaget sitter längst upp på telefonen och mikrousb-kontakten längst ner. Inget anmärkningsvärt med andra ord.

Skärmen är aningens mindre än de 5-tumsmodeller som har blivit så vanliga. Fast med sina 4,95 tum är skillnaden inte speciellt stor. Det skiljer totalt sett cirka fyra millimeter i bredd och sex millimeter i höjd mot exempelvis Sony Xperia Z1. Men även om skärmen är lite mindre är det en fantastisk skärm för den delen. True HD IPS+-panelen ger en mycket hög ljusstyrka och skarp bild. Färgerna är lite mer mättade än hos de bästa skärmar vi har sett, men det är väldigt små skillnader. Upplösningen är förstås 1920 x 1080 och Android 4.4 har fått en ny standardfont som är anpassad för högre upplösningar. Allt kombinerat ger en skärm som du absolut inte kommer bli besviken på. Tvärtom. Men som vanligt finns det några som är bättre, om än marginellt.

Under skärmen på mitten av telefonen sitter en liten LED-lampa som kan blinka om du har några nya händelser som pockar på uppmärksamheten, till exempel missade samtal, sms, mejl och liknande. Det känns mer naturligt när den sitter ovanför skärmen, men det här blir en vanesak. I sitt grundutförande gör den inte så mycket roligt, men med en app som Light Flow kan du ställa in den att blinka i regnbågens alla färger beroende på vad som händer.

Långsaaaaam kamera
Den inbyggda kameran följer inte med megapixelracet, tack och lov, utan bjuder på 8 megapixel och en optisk bildstabiliserare. Men den bjuder också på en del frågetecken och besvikelser. I optimala förhållande – utomhus i bra ljus – tar den bilder som är med beröm godkända. Inga problem att tala om och fullt jämförbar med de flesta toppmodellerna även om bland annat Iphone 5S tar bättre bilder. Något blekare färger än vad vi önskar oss, men kvaliteten är fullt duglig för vardagsanvändning.

Det som stör oss är dock kamerans långsamhet. Att fokusera kan förstås vara svårare och ta längre tid i mörker, men problemet med Nexus 5 kamera är att den ibland är väldigt långsam på att hitta fokus och ta bilden även under goda förutsättningar. Det är svårt att ta bilder på rörliga motiv och det är inte alls okej för en mobilkamera i en sån här telefon. Det känns som att det är något som inte stämmer, och det har ryktats om en uppdatering av mjukvaran som skulle kunna lösa problemen. Men det är inget vi har hört på officiellt håll.

Sida 1 / 3

Innehållsförteckning

Google Nexus 5 D821 16GB

Bästa pris just nu: 1232 kr

Fakta

Pris: 4 500 kr
Tillverkare: LG

Mått: 138 x 69 x 9 mm
Vikt: 130 g
Skärm: True HD IPS+ 4,95 tum, 1080p (445 ppt)
Minne: 2 GB RAM, 16 GB lagringsutrymme
Kamera: 8 MP och 1,3 MP
Processor: Qualcomm MSM8974 Snapdragon 800, 4x2.3 GHz Krait 400
Operativsystem: Android 4.4 Kit Kat
Övrigt: NFC, trådlös laddning