Kan se ut som en äkta laddare

Visst är det frestande att köpa en Iphoneladdare via Tradera eller Blocket. Problemet är att det inte alls behöver vara en äkta laddare utan kan vara en piratladdare. Det tar bara ett par veckor att få hem en ny usb-laddare från Kina, rakt ner i brevlådan, för 15 kronor inklusive frakt.

Det kanske verkar konstigt att det skiljer så mycket i pris när bägge laddarna trots allt lyckas ladda din telefon. Varför betala 169 kronor när man kan få en lika smidig produkt för 15 kronor?

Historien med kvinnan i Kina som miste sitt liv när hennes telefon blev strömförande blev lite av startskottet, men kan det verkligen vara så illa?

Miniatyrkomponenter kostar

Vad är det då för skillnad på laddare och laddare? Man skulle kunna tro att det viktiga är att de kan ge tillräckligt med ström för att orka ladda, men som vi redan varit inne på är det inte hela sanningen. Man kan tumma på kraven, krav som inte är så uppenbara.

Det finns en hel grupp personer hos företag som Apple som inte gör annat än konstruerar och framför allt säkerställer att produkterna följer gällande krav och regler.

När man konstruerar en laddare är många av kraven i ett motsatsförhållande. Vill man möta de krav som finns på elsäkerhet blir det en klumpigare produkt än om man tänjer på gränserna, vill man ändå ha den kompakta designen får man lösa det med dyrare och specialbyggda komponenter. En del tillverkare gör sig det besväret. Miniatyrisering är kostsamt och svårt.


Pilen i bildens nedre kant visar var isoleringsgatan finns.

Inuti dessa laddare är en av de mest kritiska komponenterna för elsäkerheten en transformator. Transformatorn har minst två lindningar, en på ingången (mot eluttaget) och en på utgången (mot usb-kontakten). Dessa lindningar är vad man kallar galvaniskt åtskilda, det vill säga att de inte har någon elektrisk kontakt med varandra. I stället skapar ingångslindningen ett magnetfält som sedan transporteras via en magnetiskt ledande kärna till utgångslindningen, som omvandlar magnetfältet återigen till elektrisk ström.

Genom att lindningarna har olika antal varv kan man transformera upp eller ner spänningen, det kan liknas vid en elektrisk växellåda. Men likväl måste man ha isolation åt en mängd olika håll för att det ska fungera som tänkt i slutändan. Man kan överföra energi trådlöst och utgången är helt elektriskt frikopplad från elnätet. Tills spänningen blir så hög att det blir ett överslag, vill säga.