Windows 8 är visuellt sett den största förändringen i operativsystemets historia. Inte sedan Windows 95, första gången vi såg menyknappen i nedre hörnet, har så ­drastiska förändringar skett i gränssnittet.

Föga förvånande har många användare knorrat. Pekskärmsanpassningen gjordes på bekostnad av användarvänlighet för den som är van vid Windows med mus eller pekplatta. Skrivbordet låg ett extra klick bort, Start-knappen var dold, menyerna svåra att hitta i. Många användare vägrade upp-­gradera och laddade hem program som återskapade det gamla Windows-utseendet.

Välbehövlig uppdatering

Men så i oktober släpptes den första av Microsofts utlovade årliga uppdateringar. Den är gratis att ladda hem från Windows app-butik och att installera för alla datorer med Windows 8 (förutom vissa utvecklar- och företagslicenser som uppgraderas på annat sätt). Här har Microsoft fixat de flesta av Windows 8:s irritationsmoment.

Start-knappen är tillbaka, du kan hamna direkt på Skrivbordet, startmeny-skärmen går att göra mer lik Skrivbordet, sidomenyerna är mer musvänliga, likaså åtkomsten till installerade appar och program.

En del nyheter ger datorn bättre pekfunktioner. Bland annat hur du hanterar så kallade tiles, de fyrkantiga menyrutorna. Framför allt är inställningsmenyn i pekgränssnittet mer innehållsrik. Förr fick du ofta öppna Kontrollpanelen på Skrivbordet för att göra inställningar, nu kan du sköta nästan allt från pekgränssnittet. Om du vill. Kontrollpanelen finns kvar den också.

Med Windows 8.1 kan det alltså vara läge för ett datorköp för dig som varit tveksam till alla ändringar i Windows 8. Det är en återgång till saker som fungerar, och en mängd välbehövliga förbättringar.

15 tum bäst för batteriet

I detta test har vi tagit sex rejäla bärbara pc med pekskärm och Windows 8, och uppgraderat dem till Windows 8.1. Givetvis har vi gjort alla vanliga tester för att se om datorn håller klass i prestanda, batteritid och funktioner. Med nya Haswell-processorer i alla datorer ser vi riktigt intressanta trender,
framför allt att de verkliga ­batteritidsmästarna är 15-tumsdatorerna. Här kombineras strömsnåla processorer med ordentligt med plats för batteri, och tio timmar eller mer än inte ovanligt
.
Men huvudfokus ligger på användarvänlig-heten i kombination med Windows 8.1, och därmed kvaliteten på styrenheter och den visuella presentationen. Håller skärmarna måttet? Hur är touch-upplevelsen? Är musplattan okej för dig som inte vill kladda ned skärmen med finger-avtryck? Vi ville också se hur lätt eller svårt det var att uppgradera från Windows 8.0.

Det har cirkulerat en del klagomål på uppgraderingsproblem på nätet, och vi ville se om det skiljde sig åt mellan modellerna, och om vi också stötte på problem före, under eller efter installationen.

Våra observationer där ska tas med en liten nypa salt, vi kan inte säga med säkerhet om det är datormodellen eller den individuella maskinen som hade problem. Men det faktum att vi lyckades återskapa ett par av de fel som vi sett klagomål om på Microsofts supportforum är värt att notera, och något du bör vara uppmärksam på om du försöker göra det samma med en Windows 8-dator.

Direkt från testlabbet:
4 missar från Microsofts sida

Här är fyra saker som måste fixas i Windows 8.2.

1. Webbläsareländet. Den webbläsare som är standard öppnas som helskärmsapp. Läser du en pdf i Acrobat och klickar på en länk slängs den upp i Explorer i appformat. Är det en länk i ett Excel-ark händer samma sak. Det går att ställa om men då har du ingen webbläsare för appgränssnittet. Det hjälper inte att installera en annan webbläsare.

2. Filassociationer. Windows 8 kom inte ihåg vad jag valde som standardprogram för film, musik och bilder. Det verkar 8.1 ha rett ut, men inte helt. När jag är i pekskärmsappar och drar igång en bildfil vill jag inte bli inslängd på Skrivbordet. Och när jag är på Skrivbordet och gör samma sak vill jag inte få upp en app-blaffa. Här behövs separata uppsättningar standardappar för skrivbordet.

3. Alla appar-skärmen. Många program och appar hamnar inte som tiles på startskärmen, utan döljer sig på skärmen Alla appar, där du kan se och välja ut dina favoriter. Inte smart. Allt fläks ut på skärmen på en gång vilket ger usel överblick och en massa onödiga saker på skärmen.

4. Skräp i App-butiken. Windows appbutik är förorenad med annonser för ”vanliga” Windows-program, allt från Adobe Photoshop till antivirusprogram. Detta går inte att köpa och installera i appen. Microsoft tycks ha sett hur Apple gör och vill erbjuda samma sak, men glömde det viktigaste.
En butik säljer prylar. Så sälj programmen, eller ta bort dem.

Mattias Inghe,
testredaktör