Acer Aspire V7 Touch
Snabb med skönast skärm

Acer Aspire V7 Touch är för-hållandevis lätt med sina 2,3 kilo. En orsak till den låga vikten är att den inte har någon dvd-spelare. Det är ett litet minus, men dvd är inte det viktigaste för en bärbar pc år 2013.

Externa portar är desto mer relevanta. Aspire V7 Touch har tre usb-portar, men bara en är usb 3. Det känns lite i underkant. Annars finns det mesta, till exempel både hdmi och analog vga ut, fast den senare i en mini-kontakt som du pluggar in en adapter till.

Datorn har svala metallytor att vila handlederna på och ett väl tilltaget tangentbord med bakbelysta knappar. Kvaliteten på tangenterna är inte helt i topp, de känns fladdriga jämfört med testets bästa, men är generellt väl godkända. Även musplattan är bra, men svep­gesterna för Windows 8 är det lite si och så med. Vad du nu ska med dem till när det finns pekskärm? Känslan i skärmen är på topp och vi har inga problem med peknavigering, då skärmen är ovanligt styv och inte ryggar tillbaka som många bärbara med pekskärm gör.

Skärmen är den enda i testet med ips-panel och bara en av två som har full hd-upplösning. Det är lite trist att tillverkarna fortfarande är kvar i ”halv hd-träsket” och kör med tn-­skärmarnas dåliga betraktningsvinklar. Skillnaden på Aspire V7 Touch och samtliga andra testdeltagare är slående när du ställer dem sida vid sida. Inte bara vinklarna och punkttätheten, utan också färglystern, och ljusstyrkan.

Processorn är en lågeffektsversion av Intel Core i7 som är snäppet mer kraftfull än konkurrenterna med Core i5. Fokus ligger fortfarande på lång driftstid och inte på maxprestanda. All vardaglig användning klarar den galant, och även lite bildredigering och ett och annat spel tack vare Nvidia-grafikkort. Hårddisken är däremot en besvikelse, den är både minst i testet med 500 gigabyte, och trots att den uppges ha ssd-cachning så upplever vi ingen prestandaförbättring.

Batteritiden är bra, vi får ut ungefär tio och en halv timme vid snålkörning med dämpad ­ljusstyrka. Kanske går det att få ut ännu mer, då du kan sänka skärmens ljusstyrka mycket mer än på testets övriga skärmar och fortfarande ha en bra bildupplevelse och läsbarhet.

+ Stadig konstruktion. Utmärkt bildskärm. Bra pekfunktion.
- Långsam hybriddisk. I dyraste laget.

Hur gick ­uppgraderingen?
Lätt som en plätt. ­Installationen gick felfritt och vi har inte upptäckt några problem.


Asus Vivobook S551L
Inga överraskningar från Asus

Ultrabook som term gäller nu för fler datorer än bara superlätta 13-tummare. Asus 15-tummare Vivobook S551L väger två och ett halvt kilo och mäter 2,4 centimeter på höjden.

Chassit är i plast med metall i skärmlocket och ser riktigt ­stiligt ut även på nära håll. Ett ultrabook-krav är ssd-lagring. Vivobook S551L har en vanlig hårddisk på 1 terabyte med 24 gigabyte ssd-cache. Det ger en klart piggare hårddisk än en vanlig, men det beror mycket på vad det är du vill ladda.

En ultrabook ska också ha pekskärm och strömsnål processor av senaste generationen. Skärmen är inte direkt någon imponerande historia med bara tn-panel och 1 366 x 768 bildpunkter. Med tanke på att Vivobook S551L hör till de dyrare i testet hade vi hoppats på mer. Pekfunktionen känns däremot solid, det är godkänt glid i ytan för fingertopparna och datorn reagerar som vi vill.

Även den vanliga musplattan ger mycket bra kontroll, något som vissa Asus-modeller tidigare haft problem med. Tangentbordet är stort, väldisponerat och har skön knappkänsla, men saknar bakgrundsbelysning.

Processorn är densamma som i Acer Aspire V7 Touch, en strömsnål dubbelkärnig Intel Core i7. Den klarar sig lite bättre i prestandamätningarna än Acer-datorn när det gäller ren beräkningskraft. Grafikkortet är däremot av en lite enklare typ.

Alla datorer i testet (förutom Toshibas som i stället satsar på maxad datorkraft) har riktigt bra batteritid. Men i det här startfältet är Asus dock snäppet sämre än konkurrenterna. Asus Vivobook S551L är ändå en rejäl dator. Och Asus lyckades faktiskt lyckat klämma in en dvd-brännare.

+ Goda prestanda. God ergonomi. Inbyggd dvd.
- Lite kort batteritid. Tråkig bildskärm. Något dyr.

Hur gick ­uppgraderingen?
Här stötte vi på problem. Efter uppgradering ville inte datorn visa inloggningsskärmen. Vi fick gå in i Felsäkert läge och sedan ladda hem och uppdatera grafikdrivrutinerna.


Dell Inspiron 15
Touchkontroll i världsklass

Dells 15-tummare Inspiron 15 är helgrå med ytor i matt aluminium och plast. Det är ett stadigt bygge, tyngst i testet trots avsaknad av dvd.

Tangentbordet har snygg bakbelysning men är märkligt kompakt med små tangenter, framför allt på höjden. Detta uppenbarligen för att rymma en ovanligt stor musplatta, som ändå inte håller så hög kvalitet. Vi har problem med detaljprecision och multitouch-gester.

Det gör inte så mycket för det som däremot håller hög kvalitet är pekskärmen. Skärmen i sig är bara 1 366 x 768 bildpunkter och är en ganska blek och ljussvag tn-panel, men touchfunktionen är bäst i testet. Den har omedelbar respons, utan minsta lagg och perfekt grepp ut i alla hörn. Skärmytan är exemplariskt friktionsfri. Vi struntar helt i musplattan efter ett tag och navigerar även på skrivbordet helt med touch.

Prestanda är godkända men inte mer. Processorn underpresterar något i våra mätningar, kanske på grund av ett par gigabyte mindre ram-minne. Däremot har datorn bra ett grafikkort som den utnyttjar väl, så den hänger ändå med hyfsat i spel. Hård-disken är långsam, laddtider kan bli irriterande långa. Dell ger oss testets bästa resultat i batterimätningen. Som mest en bra bit över elva timmar.

Det här är enda datorn i testet med stöd för nya wifi-standarden 802.11ac, men då vi inte hade någon sådan router på plats kunde vi inte testa detta. En annan kul sak är att datorn har hela fyra usb 3-portar. Det finns många olika datorer under namnet Inspiron 15 hos Dell, kanske snubblar du över den lite dyrare modellen med full hd-skärm istället. Greppa hellre den i så fall, är vårt tips.

+ Utmärkt pekfunktion. Mycket bra batteritid. Moderna anslutningar. Bra pris.
- Tråkig bildskärm. Tveksam mus och tangentbord. Måttliga prestanda.

Hur gick ­uppgraderingen?
Snabbt och felfritt. Inget att klaga på.


HP Pavilion Touchsmart 14
Kompakt HP håller inte måttet

HP lyckas stoppa in en dvd-brännare i sin 14-tummare. Vikten ligger på drygt två kilo, rätt mycket och ändå är det mest plast i chassit. Undantaget är ytan runt tangentbordet som är i matt metall och känns skön att vila handlederna mot. Med 14-tumsskärm får HP inte plats med siffertangentbord på sidan. Men det gör också att HP inte behöver kompromissa.

Det är snyggt, väl tilltaget, men utan bakljus och lite tveksam respons i knapparna. Under sitter en liten men bra musplatta med riktiga musknappar istället för utökad pekyta, något som är ovanligt på senare tid och som traditionalister kan uppskatta. Det behövs, för pekskärmen är inget vidare. Upphängningen svajar, så är du där och petar med fingrarna står skärmen och gungar fram och tillbaka konstant. Precisionen är halvdan, försöker vi till exempel dra och släppa objekt tappar vi dem ibland på vägen. Skärmytan har för hög friktion för finger-topparna och en irriterande kant runt omkring som gör svepningar från kanten knepigare. Här sitter samma småtråkiga tn-panel på 1 366 x 768 punkter som i de flesta av testets datorer, men det ser i alla fall lite bättre ut på en 14-tumsskärm.

När det gäller ljudet begär vi inte så mycket, men här låter det anmärkningsvärt dåligt. De inbyggda högtalarna saknar helt bas och diskanten är skränig och vass.

Prestandamässigt gör HP inte bort sig. Inte heller vad gäller batteritiden. I våra mätningar placerar den sig stabilt i mitten av startfältet på de flesta punkter. Men resten av datorn runtom kretskorten är inget vi rekommenderar.

+ Lågt pris. Kompakt. Inbyggd dvd.
- Låga prestanda. Halvdan bildskärm. Underkänd pekfunktion. Plastig.

Hur gick ­uppgraderingen?
Först ville datorn inte uppgradera alls. Vi måste nollställa Windows 8-
installationen helt och patcha allt. Efter byte till Windows 8.1 får vi konstant långa laddningstider efter inloggning och problem med live tiles som inte visas korrekt. Datorn går att använda och presterar som den ska, men hittills har vi inte löst alla små problem.


Lenovo Ideapad U430 Touch
Kompakt pärla med grymt pek

Tidigare var Lenovo kända för praktiska men trista företags-datorer. Inte nu. Faktum är att de har ryckt upp sig rejält med sina konsumentprodukter som nu är lika väldesignade som konkurrenternas.

Ideapad U430 Touch är en elegant 14-tums ultrabook som för tankarna till Macbook Air, Asus Zenbook eller Dells XPS-serie. Riktigt så slimmad är den inte, men designspråket är detsamma, med släta ytor, avsmalnande kanter, matt metall och minimalt med detaljer.

Ideapad U430 Touch är testets lättviktare med 1,9 kilo, och tillsammans med den andra 14-tummaren från HP också tunnast. Trots det upplever vi den som mycket stadig att sitta och jobba på.

Skärmen har en tn-panel med måttlig ljusstyrka, men klara färger och hyfsade betraktningsvinklar. Framför allt har den 1 600 x 900 bildpunkter, vilket är ett stort lyft i upplevelse mot alla 15-tummarna med sämre upplösning i testet. Det ger riktigt fin skärpa, men det är en god idé att skala upp Windows 8-gränssnittet. Tunna kanter runt om skärmen gör datorn skönt kompakt men svepningar från skärmkanten ­hindras en aning. Pekskärmen är annars i toppklass, med samma känsla som hos Dell Inspiron 15.

Tangentbordet är snyggt och väldisponerat, speciellt placeringen av piltangenterna vilket många bärbara klantar till. Tangenterna är lite stumma och har låg slaghöjd.

Datorn är varken långsam eller snabb, grafikkortet är dock svagast i testet, så undvik alltför krävande spel. Däremot är ­batteritiden imponerande, näst bäst i testet.

+ Kompakt. God ergonomi. Utmärkt pekskärm. Godkänd upplösning.
- Långsam grafik. Måttliga prestanda. Aningen högljudd.

Hur gick ­uppgraderingen?
Inga problem upptäckta.


Toshiba Satellite P50t
Supersnabb batterislukare

Sist ut är Toshiba Satellite P50t, som visade sig vara en dator av en helt annan sort än övriga i testet. Vi satte inga speciella krav på sådant som batteritid när vi plockade in datorer, men de flesta ställde upp med den strömsnåla ­teknik vi hittar i bättre ultrabook-pc. Inte Toshiba, här är det maxade mobila prestanda som gäller, med en fyrkärnig Intel Core i7-processor som presterar flera gånger högre än testets övriga datorer.

Det här är datorn för dig som till exempel vill kunna videoredigera i hög kvalitet på resan. Det är däremot ingen speldator, där vi vanligen ­brukar se den här typen av processor. Grafikkortet är i klass med resten av startfältet, och därmed behöver Satellite P50t inte heller så extrem kylning som dem. Datorn är lite bulligare och lite mer högljudd än konkurrenterna, men det inget som direkt stör. Höljet är huvudsakligen i plast men med plåtbitar på ”rätta” ställena för en god ­kvalitetskänsla.

Skärmen har trevligt nog full hd-upplösning, 1 920 x 1 080 bildpunkter. Skärmpanelen gillar vi dock inte, den har väldigt dåliga betraktningsvinklar. Inte ens om du sitter rakt framför den ser överkanten och underkanten likadana ut samtidigt.

Pekskärmsfunktionen är godkänd, men är ändå lite seg i responsen och har inte bästa glidet för fingrarna. Bättre är det med tangentbordet som både har bakgrundsbelysning, väl placerade knappar och riktigt fin tryckkänsla. Den extrema processorn är verkligen inte strömsnål och som en följd av det går inte batteritiden alls att jämföras med de andra datorerna.

Det här är helt enkelt en annan datortyp, som kräver mycket energi. Vill du ha den här sortens prestanda får du tydligen nöja dig med en till fyra timmar mellan laddningarna.

+ Mycket höga prestanda. Full hd-skärm. Bra tangentbord.
- Betraktningsvinklarna. Högljudd. Dålig batteritid.

Hur gick ­uppgraderingen?
Bra. Datorn kom färdiguppgraderad, men vi ville se hur det gick att uppgradera en, så vi fick tag på annat exemplar med Windows 8.0, och hade inga problem att installera 8.1 på den.