Digitala spegelfria kameror har onekligen kommit långt sedan de dök upp för snart fem år sedan. Men hittills har de byggts kring aps-c-sensorer, micro four thirds, Nikons entumssensorer eller ännu mindre storlekar. Nu äntligen så har vi fått två spegelfria modeller med småbildssensorer, eller det många kallar fullformat: Sony Alpha 7 med en sensor på 24 megapixel och Alpha 7R med en sensor på hela 36 megapixel.

Vi har testat toppmodellen Alpha 7R.

Vi kan först reda ut lite namnförvirring. Är Alpha 7R en Nex fast med småbildssensor istället för aps-c? Ja och nej. Alpha 7R har samma objektivfattning som Nex-modellerna, E-bajonett, men Sony har släppt namnet Nex. Alla nya modeller av systemkameror, oavsett om de har E-bajonett eller A-bajonett kommer i fortsättningen att kallas för Alpha.

Nya objektiv

De objektiv som redan finns med E-bajonett är alla byggda för aps-c-sensorer, och bara en del av dem klarar att lysa ut hela småbildssensorn i Alpha 7R. Sony har därför också släppt flera nya objektiv med E-bajonett och större bildcirkel. Dels det Zeiss 35/2,8 som vi använde under testet, men även en ljusstark normal, Zeiss 55/1,8 och en påkostad normalzoom, Zeiss 24–70/4. Efter nyår kommer även en enklare normalzoom, 28–70/3,5–5,6 samt en telezoom, 70–200/4.

Utseendemässigt skiljer sig Alpha 7R från sina småsyskon i Nex-serien. Den påminner snarare om Sony RX1, kompaktkameran med småbildssensor som vi testade i våras. Alpha 7R har till skillnad från RX1 en inbyggd sökare och en vinklingsbar bildskärm. Plus förstås att du kan byta objektiv. Men Alpha 7R är precis som RX1 en makalöst kompakt liten kamera med tanke på sensorstorleken. Den har samma fina metallfinish och rena stil.

Under ytan i Alpha 7R hittar du i grund och botten samma sensorkonstruktion som sitter i Nikon D800 och D800E, och precis som den sistnämnda så saknar Alpha 7R antialiasfilter. Sensorn på 36 megapixel ger bilder med stor detaljrikedom och ett enormt dynamiskt omfång. Tyska DxO har redan gjort sina mätningar av sensorn i Alpha 7R och den hamnar på andra plats, precis efter D800E i totalrankningen. Kort sagt, det sitter en exceptionellt bra sensor i Alpha 7R som kan leverera bilder av yttersta toppkvalitet.

Våra tester bekräftar mätresultaten. Precis i sista ögonblicket för att vi skulle hinna få med det kom den senaste uppdateringen av Adobe Lightroom
i testversion så vi kunde arbeta med rå­filerna från Alpha 7R. Det här är lika härliga bildfiler som du kan få ur Nikon D800/D800E, med ett enormt omfång på bas-iso och fantastisk detalj­rikedom som dessutom tål ytterligare skärpning. Och frånvaron av antialiasfilter ger en extra krispighet.

Så, det går att få en utmärkt bildkvalitet från Alpha 7R, men det hänger förstås också på objektiven. Det lilla Zeiss 35/2,8 vi använde under testet ger mycket bra bilder. Skam vore det annars med tanke på prislappen på 7 500 kronor. Överhuvud­taget är originalobjektiven till A7 och Alpha 7R ganska dyra. Normalobjektivet Zeiss 55/1,8 kostar till exempel 9 700 kronor. Men du kan köra alla befintliga A-objektiv via någon av adaptrarna LA-EA3 eller LA-EA4. Den förstnämnda är en enkel adapter för runt 2 000 kronor, den sistnämnda kostar 3 500 kronor, har slt-spegel och ger snabb fas­detekterande autofokus med A-objektiv.

Piggare fokus

Alpha 7R har i sig själv enbart kontrastdetekterande fokus, med 25 fokuspunkter. Det är en skillnad från den billigare A7 som även har fasdetektering inbyggd i sin 24-megapixelssensor. Fokusen i Alpha 7R är hyfsat snabb, märkbart piggare än den var i RX1, men har svårt att följa rörliga motiv. I gengäld har du förstås peaking som gör det enkelt att fokusera manuellt.

Sökaren är högupplöst, drygt 2,3 millioner bildpunkter, och visar 100 procent av bilden. Den reagerar snabbare och är mindre ryckig än den i Sony Alpha 99, och den är rejält mycket bättre än den i Alpha 77. Avtrycksfördröjningen är inte störande och nöjer du dig med enbildsfokus kan Alpha 7R ta fyra bilder per sekund. Med följande fokus sjunker hastigheten till 1,5 bilder per sekund.

Hanteringsmässigt är Alpha 7R överlag bra, men har en hel del irriterande detaljer. Menysystemet och hanteringen i stort påminner mer om de nu­varande Alpha- och RX-kamerorna än om Nex. Du har inställningsrattar både framtill vid avtrycket och bak, plus en dedikerad ratt för exponeringskompensation ovanpå. Innanför den har du ytterligare en ratt där du väljer fotograferingsläge. Det här är bra, men det finns som sagt störande detaljer. Avtrycket borde helt klart ha suttit längre fram, inte upptill som nu. Att zooma in och ut ur en visad bild är märkligt krångligt, och ska du aktivera funktioner som till exempel spotmätning blir det en hel sekvens av knapptryckningar.

Videokvaliteten är utmärkt, det här är ett område som Sony behärskar, det märks. Kameran har givetvis mikrofoningång men trevligt nog också hörlursuttag för medhörning. Alpha 7R har dess­utom så kallad zebra-funktion, att exponerings­nivåer visas med ränder i sökaren vilket under­lättar exponeringen.

Du har inbyggd wifi med nfc så det blir enkelt att ansluta till exempel till en mobiltelefon. Det finns ett batterigrepp, VG-C1EM, som rymmer två extra batterier och ger vertikalavtryck. Via hdmi-utgången kan du visa stillbilder i 4K på en tv som stödjer detta.

Sony Alpha 7R är helt enkelt en mycket bra spegelfri systemkamera. Dessutom kan den till fullo utnyttja bildvinklarna i mängder av systemkameraobjektiv. Vi har provkört den med klassiska Leica- och Voigtländer-objektiv via adaptrar, men också med både nya och gamla Canon-, Konica-, Nikon-, Pentax- och Olympus-objektiv via andra adaptrar. Det är den här mångsidigheten ihop med den fantastiska bildkvaliteten som gör Alpha 7R till en supersystemkamera. 


EN JÄMFÖRELSE
Sony Alpha 7R är verkligen en liten kamera trots sin stora sensor. Här ser du den tillsammans med en Nikon D3S och en Nikon D800 som bägge har lika stora sensorer som Alpha 7R. Till höger är den minsta micro four thirds-kameran hittills,
Panasonic GM1.

PRIS
20 400 kronor

FAKTA
Tillverkare Sony www.sony.se
Upplösning 36,4 megapixel
Sensorstorlek Småbild (24 x 36 mm)
Objektivfattning Sony E och FE
Skärm 3 tum (921 000 pixlar)
Serietagning 4 b/sek, 1,5 b/sek med full af och mätning
Inbyggd blixt/mikrofoningång Nej/ja
Minne Sd, memory stick
In/utgångar Usb, hdmi-mini, mikrofoningång, hörlurs­uttag, wifi med nfc
Mått 127 x 94 x 48 millimeter
Batterikapacitet 340 bilder
Vikt 467 gram med batteri och minneskort, men utan objektiv

+ Otroligt bra bildkvalitet
+ Liten och lätt
+ Mycket bra videofunktion

- Lite seg och tvekande autofokus

Sony Alpha 7R är en tokigt bra spegelfri systemkamera. I ett fantastiskt kompakt format rymmer den en stor småbildssensor på 36 megapixel som ger en underbar bildkvalitet. Till råga på allt är det en snygg kamera. Bortsett från en del irriterande smådetaljer har Sony fått till en riktig drömkamera för många.