Precis som biltillverkare brukar släppa nästa års modeller året innan väljer Samsung nu att släppa sin Galaxy Note 10.1 med tillägget 2014 edition. Det är alltså den här modellen som ska hålla oss i handen och ta oss tryggt igenom det dimmiga och osäkra 2014. Det märks också, inte minst på priset, att Samsung inte har sparat på krutet när det gäller den här plattan.

Skärmen skäms inte
Förra årets Note 10.1 erbjöd en relativt lågupplöst skärm med sina 1280 x 800 pixlar. Lågupplöst i varje fall om vi jämför med årets 10.1 som tar upplösningen hela vägen till 2560 x 1600 vilket är en betydande ökning. Pixeltätheten hamnar på cirka 299 punkter per tum och det gör att det i det närmaste är omöjligt att urskilja enskilda pixlar. Skärmen är riktigt bra och har klara och fina färger utan att de går till överdrift. Betraktningsvinkeln är tillräckligt hög för att du inte kommer ha några problem att titta på skärmen från vilka vinklar du vill. Och ljusstyrkan är heller inget vi kan klaga på. Det är en riktigt bra skärm som inte lämnar något att klaga på och den lägger sig klart i skärmtoppen bland nuvarande plattor.

Baksidan av plattan är inte i den billiga plasten vi är vana vid, utan numera utformad som någon slags läder, fast i plast, som faktiskt gör känslan när man håller i plattan betydligt trevligare. Fejklädret är tillochmed fejksytt i kanterna. Den strukturerade ytan gör att plattan känns mer exklusiv än när det bara är blank plast som i tidigare modeller.

Flotta mindre
Om du inte vill flotta ner skärmen med dina fingrar finns det förstås den bekanta pennan S Pen gömd i ett fack på sidan. Tar du ut den tänds skärmen direkt och du kan börja rita loss. Håller du pennan max en centimeter över skärmen samtidigt som du trycker på knappen kommer menyn ”Air Pen” – på svenska ”Luftkommando” – att dyka upp. Det här är faktiskt riktigt fult på svenska eftersom menyn är anpassad efter längden på de engelska menyalternativen. Funktionen ”Åtgärdsmemo” radbryts till exempel och heter ”Åtgärdsme” följt av ”mo” på en ny rad. Det ser bara slarvigt ut och det engelska namnet ”Action memo” känns faktiskt rimligare. Hursomhelst har du i menyn fem alternativ: åtgärdsmemo, klippböcker, skärmskrivning, S Finder och pennfönster.

Åtgärdsmemo låter dig snabbt ta en anteckning som du sedan kan skicka till exempelvis telefonboken, Google Maps eller webbläsaren. Ditt kludd tolkas och har du angett ett telefonnummer omvandlas det till siffror. Klippböcker är det svenska namnet på Scrap Booker som låter dig cirkla runt innehåll som webbsidor och spara. Snark. Skärmskrivning tar en skärmdump och låter dig skriva på den. Weeeeee… S Finder låter dig söka bland allt innehåll. Och slutligen pennfönster som är en skum grej där du ritar en fyrkant på skärmen och sen kan öppna ett antal bestämda appar som webbläsaren, Youtube, klockan och några till.

Överlag är samtliga av dessa funktioner ganska oinspirerande och föga användbara. Några kommer säkert ha lite användning för dem, men det är å andra sidan lite av Samsungs grej att bygga in en miljard funktioner som ett par personer kommer använda.

Desto mer användbar är då appen S Note som låter dig använda plattan som ett mycket dyrt anteckningsblock. Du kan välja att bara acceptera inmatning från pennan, välja olika bakgrunder (linjerat, rutnät, tomt etc) och i porträttläge är det en helt okej app för inmatning med penna. I porträttläget gör sig dock bristen med hårdvaruknappar påmind eftersom meny, hem och bakåt plötsligt sitter rätt bökigt till på sidan av plattan. Men som bonus kan du numera trycka på knapparna med pennan också.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning

Fakta

Pris: 5 500/7000 kr (wifi/4g 32 GB)
Tillverkare: Samsung

Mått: 243 x 171 x 8 mm
Vikt: 535 g
Skärm: 10,1 tum LCD 2560 x 1600 pixlar (299 ppt)
Minne: 3 GB RAM, 32 GB lagring, plats för mikro-sd
Kamera: 8 MP och 2 MP
Processor: Snapdragon 800, Quad-core 2,3 GHz Krait 400
Operativsystem: Android 4.3