Kanske har LG aldrig velat ge sig på landskollegan Samsung när det gäller plattor. Samsung har släppt hur många plattor som helst medan LG inte har gjort något väsen av sig alls i princip. Därför är det extra kul när de nu kommer med sin LG G Pad 8.3. Och det visar sig att LG är riktigt bra på att göra plattor. Åtminstone hårdvarumässigt.

En tumstorlek att älska
Förutom att det är kul att se en platta från LG är den också i en storlek som inte är speciellt vanlig. 8,3 tum och upplösningen 1920 x 1200 pixlar ger den en pixeltäthet på runt 273 pixlar per tum vilket är helt okej. Men framför allt är det IPS-panelen som utmärker sig här. Det är en fantastisk skärm som har klara och rena färger, betraktningsvinklar utan problem och en så pass hög ljusstyrka att det nästan blir jobbigt i ett mörkt rum. Det är förstås bara bra, speciellt utomhus i dagsljus. Det är helt enkelt rejäl stuns i den här skärmen.

Vänder vi på plattan hittar vi ett bakstycke i, gissar jag, aluminium som bara sitter fast och ser snyggt ut. Kombinationen plast och metall är bra gjord och plattan känns lyxig och stabil även om den älskar att påpeka att mina fingrar är flottiga och därför lämnar avtryck. Jag vet inte, ska man köra deo på fingertopparna eller är det materialen i plattorna som bör justeras? Eller har jag problem med fingersvett? Poängen är i alla fall att plattan utstrålar den mängd pengar som den kostar.

Under den så kallade huven har man dock valt att spara in lite grand. Systemchipet Snapdragon 800 får väl sägas vara standard när det gäller toppmodeller, men här har LG valt det lite klenare Snapdragon 600. Men med sin fyrkärniga Krait 300-processor i 1,7 gigahertz är det utmärkt prestanda ändå. Det märks exempelvis ingen långsamhet i gränssnittet. Problemet är väl att den kommer kännas omodern snabbare än om den hade haft det senaste, men sånt är livet. Ett par snabba tester i Geekbench 3 visar att den får 619 poäng i kategorin enkärnigt, och 1932 poäng i kategorin flerkärnigt. Detta kan jämföras med en Snapdragon 800 som ligger kring 1000 respektive 2900 i samma kategorier. Så om målet med din platta är att maximera poängen i Geekbench är det bara att släppa den tanken. Antutu ger i sin tur strax över 20 000 poäng och motsvarande resultat hos en Snapdragon 800 ligger kring 33 000 dito. Slutsatsen är alltså att en sämre processor presterar sämre i tester. Duh.

Fakta

Pris: 2 600 kr (16 GB)
Tillverkare: LG

Mått: 217 x 127 x 8 mm
Vikt: 338 g
Skärm: 8,3 tum IPS LCD, 1920 x 1200 pixlar (273 ppt)
Minne: 2 GB RAM, 16 GB inbyggt minne plats för mikrosd-kort
Kamera: 5 MP och 1,3 MP
Processor: Snapdragon 600, Quad-core 1,7 GHz Krait 300
Operativsystem: Android 4.2.2