MWC kommer som vanligt bjuda på en uppsjö av nya mobiltelefoner och surfplattor, och i år får vi även se Blackphone presentera sin första modell. I kölvattnet av Wikileaks och Edward Snowdens skandalomsusade avslöjanden om NSAs bevakning av medborgare kommer det spanska företaget Geeksphone lansera telefonen som ska se till att du inte övervakas.

Blackphone är ett samarbete mellan Geeksphone och Silent Circle, ett företag som specialiserat sig på att kryptera information och kommunikation genom vpn-nät. Vpn, virtual private network, är en av de tekniker som Blackphone utnyttjar för att hålla NSAs fingrar borta från dina mejl.

Blackphone använder Android som operativsystem men anpassar det efter behov genom ett gränssnitt som kallas Privat OS. Privat OS är designat för att kryptera samtal, sms och tillåta din webbläsare att använda vpn för att surfa.

Blackphone ska släppas olåst och fungerar tillsammans med alla gsm-nät. Pris och lanseringsdatum har inte specificerats ännu, men Blackphone lovar mer information under MWC i Barcelona i slutet av februari.