Photoshop CS6

1 Mer stuns i bilden
En superenkel men mycket användbar teknik för att få till bättre djup i en lite grådaskig bild är att använda skarpt ljus på ett nytt lager. Öppna bilden du vill piffa till och klona den med Lager Duplicera lager eller cmd-j. En exakt kopia läggs nu ovanpå ditt grundlager. Se till att det är markerat och ändra blandningsläget till Skarpt Ljus. Minska regeln för Opacitet tills det ser bra ut. Runt 10–15 % brukar räcka för att få bäst resultat.

2 Måla med ljus och mörker
Du kan fixa till under- eller överexponerade delar i en bild genom att måla med ljus eller mörker. Knepet kan även användas för att öka dramatiken i en bild. Skapa först ett nytt lager med Lager Nytt lager. I fönstret som öppnas, sätt lagrets läge till Övertäckning och kryssa i knappen för Fyll med neutralfärg Täcka över (50 % grått). Klicka OK och välj verktygen Skugga eller Efterbelys, beroende på om du vill måla med ljus eller mörker. Sätt en lagom storlek på penseln och Exponering till mellan 20 och 30 %. Nu kan du börja måla på de areor som behöver fixas till.

3 Använd justeringslager
En bra vana när du jobbar i Photoshop, något som definitivt kan bidra till mindre huvudvärk, är att alltid använda justeringslager. Varje gång du ska ändra på något i en bild, till exempel kontrast eller lyster, gör det då med ett justeringslager i stället för att förändra i originalbilden. Då kan du testa olika inställningar och kanske till och med ångra dig några gånger utan att du behöver göra om allt från början. Du finner justeringslager under Lager Nytt justeringslager eller genom att klicka på den lilla svartvita cirkeln längst nere i lagerfönstret.

4 Skärp till bilden
Högpassfilter är ett lättare alternativ än filtren för skärpa och oskärpa. Tekniken lämpar sig bäst när du vill få skarpare kanter utan att andra områden ska påverkas. Starta med att trycka cmd-j för att kopiera lagret som du vill ska bli skarpare. Sätt blandningsläget för det nya lagret till Täcka över. Gå därefter in på Filter Annat Högpass. Justera antalet pixlar för Radie tills det ser bra ut. Ju lägre nivå du sätter, desto mindre skärpa och vice versa.

5 Flytta innehållsmedvetet
Innehållsmedveten flyttning gör att du kan flytta på saker utan att du behöver bekymra dig för hur du ska fixa till området som de flyttas från. Tryck skift-j några gånger tills markören ser ut som ett par krokiga pilar. Förstora upp bilden om det behövs och rita därefter runt området som ska flyttas. Försök hålla en luftig buffert runt objektet. Ändra Anpassning i menyn längst uppe till Mycket strikt och flytta din markering genom att klicka och dra den till sin nya plats. Skulle det synas några artefakter kan du fixa till dem efteråt med verktygen Lagningspensel eller klonstämpel.

6 Modern konst

Om du vill ha modern konst på dina väggar kan du enkelt skapa din egen i Photoshop. Du behöver två bilder, en naturbild som du själv har fotat och en andra bild med starka färger, till exempel något av Kandinskij. Se till att båda bilderna är öppnade i Photoshop och markera naturbilden. Gå in under Bild Justeringar Matcha Färg. Som källa väljer du bilden med de starka färgerna. Experimentera med reglarna för Bildalternativ – Luminans, Färgintensitet och Tona. Klicka OK för att psyke­delisera din naturbild.

7 Orton-effekten

Den här tekniken uppfanns av fotografen Michael Orton på 80-talet och går ut på att kombinera två eller fler varianter av samma bild för att få fram en specifik effekt, den så kallade Orton-effekten. Börja med att trycka cmd-j för att kopiera bilden till ett nytt lager och sätt därefter dess blandningsläge till Raster. Tryck cmd-j en gång till för att kopiera detta lager och sätt blandningläget på det nya lagret till Multiplicera. Gör lagret suddigt med Filter Skärpa Gaussisk oskärpa. Justera nivåerna med kontrast, ljusstyrka, nyans och mättnad tills du är nöjd.

8 Vitare tänder med justeringslager

Beroende på ljus vid fotograferingen kan ibland tänderna se gulare ut än vad de egentligen är. Det fixar du lätt till i Photoshop. Skapa ett nytt justeringslager med Lager Nytt Justeringslager Nyans / mättnad och ändra från Master till Gula i fönstret för Egenskaper. Minska mättnaden och öka ljusstyrkan tills tänderna ser bra ut. Gör samma sak för rött om det behövs. Invertera lagret genom att trycka cmd-i och måla på tänderna med en lagom stor pensel med vit färg. Om du råkar måla fel kan du antingen korrigera med suddgummit eller måla med svart.

9 Tydligare ögon

Detta tips skapar en rätt subtil effekt men kan lyfta ett porträtt eftersom ögonen alltid är det vi lägger märke till först. Kopiera ditt lager med cmd-j. Förstora upp ögonen som ska fixas till och välj verktyget Skugga. Sätt exponering till 15–20 %, välj en mjuk pensel och börja måla på vitorna. Var försiktig så att du bara målar vitorna och att det inte blir för ljust. Välj nu verktyget Efterbelys och sätt Exponering till 50–70 %. Måla pupillen och regnbågshinnans kant för att få dem lite mörkare.

10 Få bättre djup med iris-oskärpa

Ett klassiskt knep för att slippa jobbiga bakgrunder är att fota med ett kort skärpedjup. Det går såklart även att fixa till något liknande i Photoshop. Gå in på Filter  Oskärpa Oskärpa i iris. En ellips visas nu mitt på skärmen. Flytta den så att dess mitt läggs på det område du vill ska vara skarpt. Det går att manipulera effekten i form och storlek genom att klicka och dra i de olika vita punkterna. Placeringen av de fyra innersta cirklarna bestämmer skärpeområdets storlek och utseende. Testa de olika inställningarna till höger beroende på vilken effekt du vill få fram och klicka OK för att slutföra. Fixa de sista detaljerna med verktyget Oskärpa.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning