Då är frågan om jag ska copypasta min recension av Xperia Z1 och bara lägga till Compact efter produktnamnet för att minimera min ansträngning. Men det gick ju inte riktigt visade det sig. För det finns faktiskt ett par påtagliga skillnader mellan Sonys Xperia Z1 och Z1 Compact. Något som bland annat märks i namnet.

Endast en gråsparv i skillnad
Xperia Z1 Compact skulle man kunna tänka är för Samsungs Galaxy S4 vad Galaxy S4 Mini är, men den jämförelsen är så fel den kan bli. Z1 Compact bygger nämligen på precis samma plattform som storasystern Z1. Samma systemchip (Snapdragon 800) med fyrkärnig Krait 400-processor som är klockad i 2,2 gigahertz. Den har också 2 gigabyte RAM och rätt snåla 16 gigabyte inbyggt minne för lagring. Men det går också här att tjonga in ett mikrosd-kort på upp till 64 gigabyte. Kameran har samma förträffliga specifikationer som Z1 och i stort sett är allt precis likadant. Förutom på ett par punkter där den skiljer sig ordentligt.

Först och främst är det förstås storleken som skiljer sig. Z1 Compact väger 33 gram mindre vilket motsvarar vikten av en fullvuxen gråsparvshane så när som på några gram. Den är också 17 millimeter kortare (telefonen, inte gråsparven), runt tio millimeter mindre bred och en millimeter tjockare. Z1 Compacts tjocklek beror förmodligen på att samma saker ska in på en mindre yta, och då får man väl stapla kiselbitarna på varandra.

5 tum är fler än 4,3 elefanter
Förutom gråsparvsviktskillnaden är skärmen också mindre. Från Z1s 5 tum har den krympts till 4,3 tum. Och det är något som känns jättekonstigt när jag först tar den i min hand. Mina fingrar av chorizomått har till och med svårt att träffa rätt initialt. Men det är helt enkelt en vanesak och bara efter några timmar har jag lärt mig att bemästra Z1 Compact. Och då blir den helt plötsligt väldigt intressant. Upplösningen har skalats ner till 1280 x 720 pixlar men ger ändå en punkttäthet på 342 punkter per tum mot exempelvis den hos Iphone 5S som ”bara” är 326 punkter per tum. Men Z1 är fortfarande bäst i det här gänget med 441 stycken punkter per tum.

Vore allt en tävling i punkttäthet hade Z1 vunnit det här slaget, men faktum är att jag inte märker den blekaste skillnad när vi jämför de två telefonerna sida vid sida. Dessutom har Z1 Compact en IPS skärm vilket gör att färgerna blir mer naturliga och dessutom är betraktningsvinklarna förbättrade (eller större, för er som är petiga). Men visst blir det mindre skärmyta att använda för att läsa text på jämfört med en större skärm. Däremot är upplösningen inget som helst problem jämfört med de telefoner som har 1920 x 1080 i upplösning.

Sony Xperia Z1 Compact D5503

Bästa pris just nu: 850 kr

Fakta

Namn: Sony Xperia Z1 Compact
Pris: 4600 kr
Skärm: 4,3 tum IPS, 1280x720 pixlar (342 ppt)
Minne: 16 GB inbyggt, 2 GB RAM, plats för mikrosdkort
Kamera: 20 megapixel och 2 megapixel
Processor: Snapdragon 800 MSM8974, 4x2,2 GHz Krait 400
OS: Android 4.3 vid lansering, utlovad uppdatering till 4.4
Övrigt: Vattentät (IP58)