Utvecklingskitet stödjer applikationer utvecklade för Android, IOS och nätbaserade sådana för webbläsaren Chrome. Vad beslutet innebär är i princip att utvecklare får fria tyglar att anpassa sina appar för Chromecast. Det betyder inte bara att vi kommer få se fler videotjänster som stödjer streamingdosan, utan även mer kreativa förslag. Exempelvis kan en bildvisningsapp användas för att skicka foton till stora skärmen, eller så kan du använda telefonen för att styra ett spel vars bild streamas trådlöst till tv:n.

Möjligheterna är kanske inte oändliga, men Chromecast är i behov av ett friare gränssnitt och mer stöd från utvecklare. Det här är precis vad många hoppas på ska ske nu, inklusive jag själv.

Chromecast sätter nu hårt mot hårt när rykten om att Apple tänker lansera en mer robust version av Apple TV. Det sägs att den kommer stödja både appar och spel i högre grad, och förhoppningsvis innebär det ett större omfång av funktionalitet. Till Chromecasts fördel har den ett lägre pris, 35 dollar jämfört med standardmässiga 99 dollar för Apple TV.

Vill du läsa mer om hur Chromecast fungerar, och hur utvecklare kan dra nytta av att utvecklingsmjukvaran släppts fri, kan du slänga ett getöga på Googles utvecklarblogg. Nedan hittar du även en kort film om nyheten, direkt från Google.