Allt i ett är modellen! Multifunktionsskrivare för färg-utskrift dominerar marknaden totalt . En enda maskin för att skriva ut, kopiera och skanna utan att behöva gå via datorn är en klar fördel. Det är bekvämt och sparar utrymme. Trådlös anslutning är också ett måste. Små bläckstrålemultiskrivare är inget nytt, men när det gäller färglaser har de länge varit både stora och ganska dyra.

Vi har därför letat upp minstingarna hos fem stora tillverkarna. Några är små och smidiga nog för att platsa hemma. Skrivare för hemmabruk handlar mest om enkel hantering och kvalitet på resultatet. De ska vara lätta att installera, enkla att använda och ge snygga utskrifter.

Flera av våra testade skrivare klarar de här kraven, men kvaliteten varierar och är en skrivare bra på utskrifter är det inte säkert att den klarar de andra funktionerna lika bra.

Laserskrivare är bra på diagram, logo-typer och grafik, men får inte alltid till de rätta färgerna och nivåerna i foton. De kan heller inte använda fotopapper, utan bara vanligt kopieringspapper eller lite finare papper för laserutskrifter.
Samtliga testade skrivare kan anslutas via usb, sladd, trådlöst eller kopplas till externa enheter som smarta pekplattor och mobiler.

Varje skrivare kan också fungera självständigt som skrivare, skanner och kopiator, utan att vara ansluten till en dator eller ett nätverk.

Dubbelsidigt på jobbet

Viktiga faktorer vid val av skrivare till en arbetsplats är totalkostnad, kapacitet, snabbhet, utskriftskvalitet och miljöpåverkan. Sådana skrivare ska klara automatisk dokumentmatning, dubbelsidig utskrift och stora volymer textutskrifter.

Dubbelsidig utskrift sparar både papper och pengar. I det här testet är Brothers ­skrivare försedd med duplex för automatisk dubbelsidig utskrift.
Automatisk arkmatare (adf) bidrar också till enklare hantering vid kopiering och skanning, och bland våra skrivare har alla utom Samsung det.

Detaljerna avgör

Färgbalans, skärpa och detaljåtergivning vid utskrift skiljer sig åt på flera sätt. Att en skrivare ger utmärkta färgutskrifter behöver inte betyda att den klarar skanning och kopiering lika bra.

För hemanvändare, enmansföretag och små grupper med liten utskriftsvolym är kanske inte utskriftshastigheten eller kostnaden per utskrift viktigast. Enkel hantering, problemfri drift och bra utskrifts-­kvalitet prioriteras förmodligen högre. Skriver du ut låt oss säga 30 färgsidor om dagen spelar hastigheten mindre roll och kostnaden växer inte till stora summor.

Ändå är de sakerna inte ointressanta och vi har tittat på dem i lika hög grad som användarvänlighet och utskriftskvalitet. För du vill ju ha en skrivare som är enkel att hantera, och inte drabbas av driftstopp.

Hur kostnader beräknas

Skriver du ut enbart svart text är den ungefärliga kostnaden som anges i tabellen för svart färg. Kostnaderna för toner är baserade på angivet antal sidor per tonerkassett och det lägsta priset på toner som vi hittade. Kostnaden för rena färgutskrifter i det här fallet är teoretisk eftersom de som regel även innehåller en liten del svart. Här kan utskriftskostnaden bli något högre.

Utskriftskostnaden för tusen sidor svart skiljer 100 kronor mellan den med högst och den med lägst kostnad, och för färg är skillnaden 230 kronor. Den totala kostnaden för tusen utskrifter plus skrivare skiljer cirka 600 kronor. Lägst för Samsung och högst för Canon.

Till slut kan vi alltså konstatera att ­kostnaden per utskrift ligger på ungefär samma nivå som för ett par år sen för ­liknande, men lite dyrare skrivare. l