Brother är billigast i drift men Epson är bäst

Klicka på tabellerna för att se i stort format


Så gjorde vi testet

Urval: Multifunktionsskrivare för laser-utskrifter i färg från fem stora tillverkarna med ett pris under 3 000 kronor. Möjlighet till trådlös anslutning var också ett krav.

Test: Vi skrev ut ett tjugotal olika dokument: Svartvit text, grafiska dokument, högupplösta fotografier, färgkartor med mera. Vi har inte bedömt tillverkarnas medskickade program utan i första hand inriktat oss på kvalitet och prestanda vid utskrift och inläsning och kopiering. Bedömningarna har gjorts visuellt. Vid utskrift, bildinläsning och kopiering har vi använt skrivarnas standardläge.

Toner: Kostnaderna för toner är baserade på angivet antal sidor per tonerkassett och det lägsta priset för toner hittade vi på Nordicink.se

Utskriftshastighet: Vi har klockat hur lång tid det tar att skriva ut, läsa in och kopiera textsidor i svartvitt samt grafik och foton i färg.

Bildkvalitet: Textutskrifterna har vi bedömt genom att visuellt granska svärta, kantskärpa, blödning och kornighet. Våra omdömen om fotoutskrifterna baserar sig på färgåtergivning, färgbalans, ton-omfång, klarhet och detalj­återgivning.

Missa inte: Bläcket utmanar

Historiskt har laserskrivarna varit överlägsna i kvalitet, men nu har utvecklingen med bläckstråle kommit så långt att de på allvar kan konkurrera, inte minst vad gäller kostnader och stora utskrifts-volymer. Både HP och Epson har utvecklat bläcktekniken såväl när det gäller utskriftshastighet, kostnad och kvalitet som utskriftsvolymer.

I nästa nummer presenterar vi vårt test av en ny bläckstråleskrivare som visar sig vara lika snabb som de skrivare vi testar i det här numret, klarar utskriftsvolymer på 20 000 utskrifter och till en utskriftskostnad på hälften av vad de här testade skrivarna klarar.