Middagsbjudningen är över. Trött sätter du dig bekvämt tillrätta i baksätet, kommenderar "kör mig hem" och lutar dig tillbaka. Stadslandskapet flimrar förbi bakom de tonade rutorna medan du lyssnar på din favoritmusik. Men det sitter ingen uniformerad chaufför bakom ratten, och det finns ingen ratt av det sedvanliga slaget. Med hjälp av satellitnavigation och bredband hittar den autonoma bilen hem utan problem, även om den tvingas ta en omväg på grund av en trafikolycka.

Ett utdrag ur en sience fiction-roman? Inte riktigt. Mycket av den teknik som behövs är redan färdig­utvecklad. För biltillverkarna gäller det nu att göra framtidsbilen tillräckligt billig och tillförlitlig för att den ska bli var mans egendom. Inte minst behövs ny lagstiftning. Vem bär ansvaret om ett autonomt fordon blir inblandat i en kollision? Hur ska villkoren i framtida trafikförsäkringar utformas?

E-Class håller sig i filen
Bilar som klarar att köra sig själva långa sträckor (dock inte i stadstrafik) finns att köpa redan idag. För det flesta gäller dock att du måste sitta i förarstolen och får inte ta bort båda händerna från ratten i mer än några sekunder. Så är det till exempel med nya Mercedes E-Class. Att bilen parkerar sig själv, även vinkelrätt in i parkeringsfickor, är inte längre någon nyhet. Inte heller automatbroms med fotgängarigenkänning eller automatisk igenkänning av trafiksignaler. Det som verkligen imponerar är att lyxklassåket från Stuttgart alltid håller sig mitt i filen och på egen hand utför undan­manövrar. Det enda du behöver göra – förutom att punga ut med trekvarts miljon kronor – är att låta åtminstone ena handen nudda ratten.

Active lane keeping assist heter det system som ser till att Mercedes-bilar stannar kvar mitt i filen såväl på raka sträckor som i någorlunda normala landsvägskurvor. Ett konkurrerande system, active lane control tar det autonoma tänket ett steg längre. Systemet finns i Infiniti Q50 och har redan slagit en hel del internationella motorskribenter med häpnad. En Q50 kan köra sig själv mil efter mil på landsväg utan att man ens rör ratten, även om det inte är något som tillverkaren rekommenderar.


Tyskar långt framme. Mercedes nya E-klass är en av de mest avancerade bilarna rent tekniskt.

En extra radarlob
Adaptiva farthållare finns numera även i bilar i standardklassen. Med framåtriktad radar håller bilen konstant avstånd till fordonet före. Infiniti Q50 är dock utrustad med ett ovanligt intelligent radarsystem. Predictive forward collision warning (PFCW) skjuter en extra radarlob under det framförvarande fordonet för att hålla koll på nästnästa bil. På så sätt minimeras risken att krocka på grund av bilen två positioner framåt.

Det finns mer än ett sätt att främja trafiksäkerheten. En intressant finess hos nya Mercedes-bilar i E-klassen är intelligenta led-utrustade strålkastare. Vid landsvägskörning behöver man aldrig blända av. En nattkamera upptäcker mötande trafik och bilen reglerar själv ljuskäglan precis så mycket att förarna i mötande bilar inte bländas.

Framtidsbilen ska dock inte enbart vara extremt trafiksäker, den ska även vara billig i drift och skonsam mot miljön. Bägge delarna gäller för Volvos nya laddhybrid V60 D6. Nyheten från Torslanda är faktiskt världens första serietillverkade diesel-­laddhybrid. Den kostar visserligen en halv miljon att köpa men lär vara suveränt billig att äga. Med bara elmotorn ligger räckvidden på imponerande 50 kilometer. Men klarar en Volvo-laddhybrid en svensk vinter?


Ett extra öga. Mobileye är en smart lösning som vi säkert får se mer av i framtiden.

– Det är många parametrar som spelar in för hur tillgänglig eldriften för vår V60 Plug-in Hybrid kommer att vara i kyligare klimat, förklarar Per-Arne Reinholdson, teknisk projektledare för plug-in-hybrider på Volvo Personvagnar. Både temperatur, vägtopografi och körstil påverkar hur lång körsträckan på ren el blir. Oftast behövs dieselmotorn delvis i kallare klimat, men bränsleförbrukningen kan ändå bli betydligt lägre än för en vanlig dieselbil.

Att köra på ren el är nästan gratis. Med dagens elpriser kostar det cirka en krona per mil. Många pendlare behöver knappast tanka alls, åtminstone under sommarhalvåret.

Bilen kan laddas från ett vanligt vägguttag (230 V/10 A), och det tar 4,5 timmar att få bilen fulladdad. Istället för att åka till macken låter du alltså bilen laddas hemma över natten, eller över dagen på arbetstid, om arbetsgivaren har laddstolpar. Även med kombinerad el-och dieseldrift är Volvos laddhybrid extremt snål, tillverkaren anger 0,2 liter per mil. I praktiken ligger förbrukningen något högre. Risken för att bli stående på vägen finns inte då räckvidden för kombinerad el- och dieseldrift uppgår till imponerande 120 mil.