I den nya versionen av iMovie som Apple släppte i samband med lanseringen av OS X Mavericks ingår en funktion som kallas iMovie Theater. Med denna kan du visa upp filmer, klipp och trailers du skapar i iMovie hemma på Macen på alla dina andra Apple-prylar som är anslutna till samma iCloud-konto.

Funktionen tar bort ett tidigare ganska omständligt steg mellan skapandet och att snabbt visa upp det du skapat. Nu behöver du inte längre exportera eller ladda upp till någon delningstjänst bara för att kunna säga ”kolla här vad jag gjorde med det vi spelade in på semestern”.

iMovie Theater använder ditt begränsade lagringsutrymme på iCloud (för tillfället 5 gigabyte), och med tanke på hur stora filmer kan bli är det bäst att vara försiktig med vilka filmer du delar via tjänsten. Förmodligen är det ändå inte så vanligt att du vill visa upp någon längre produktion direkt på en av dina egna iPrylar.

1. Förbered Macen
Om du vill dela filmer du skapat i iMovie för Mac: Öppna Systeminställningar -> iCloud och klicka på Alternativ till höger om Dokument och data i listan över saker som ska synkas över iCloud. Se till att iMovie är iklickat. Öppna sedan iMovie och gå till inställningarna. Där finns en annan ruta som ska vara ikryssad: Överför innehåll till iCloud automatiskt. Nu är du redo att börja dela.

2. Dela dina filmer
För att dela en film i iMovie på Macen till iMovie Theater markerar du filmen i fråga i ditt bibliotek, trycker på Dela-knappen uppe till vänster, och sedan på Bio. Då renderas filmen och laddar upp till ditt iCloud-konto i bakgrunden medan du kan hålla på med annat. Du kan byta till Bio-fliken för att se hur det går upp uppladdningen.

3. På iPhone och iPad
För att kunna använda iMovie Theater på iOS måste du ha den senaste versionen av appen (2.0). Om du har en ny iPryl köpt efter lanseringen ingår iMovie och de andra iLife-apparna gratis även om du måste hämta dem själv, annars kostar det 38 kronor.

4. Dela från iPrylen
Dela en film från iPhone och iPad gör du genom att trycka på Dela-knappen när du är inne i en av filmprojekten. Välj sedan iMovie Theater (ett exempel på dålig svensk översättning från Apple när det står Bio på alla andra ställen i appen). När den är klar med exporten måste du fylla i ett namn på filmen (på Macen har projektet redan ett namn så det behövs inte). Därefter laddas filmen upp till iMovie Theater på ditt iCloud-konto.

5. Dina delade filmer
Filmerna du har delat via iMovie Theater dyker automatiskt upp under en egen Bio-flik i iMovie på både iOS och OS X. Tyvärr finns inget sätt än så länge att se filmerna på icloud.com eller på annat sätt via nätet, och till skillnad från Bildström-funktionen som finns i både iPhoto och fotoappen på iOS kan du inte dela filmerna med vänner och andra.

6. Titta och ta bort
För att se en film klickar du helt enkelt på Theater och väljer filmen du vill se. På iOS hittar du denna längst upp som en av tre appvyer (de andra två är Video och Projekt). På Macen ligger den i en flik överst i mitten av skärmen. Har du tröttnat på en film och vill frigöra lite utrymme på kontot markerar du filmen, trycker på delete-knappen och väljer Radera från iCloud. Eller Radera överallt om du inte alls vill ha kvar den.