För inte så länge sedan hade du bara ett val om du ville ta foton och spela in video med högre kvalitet än i små kompaktkameror: Spegelreflexkameran. De senaste åren har dock ett annat alternativ dykt upp och blivit allt mer gångbart – spegelfria systemkameror, med samma bildkvalitet men betydligt kompaktare format.

Dessa tog snabbt marknadsandelar från spegelreflexkamerorna och sålde bra, men nu verkar trenden ha vänt och de senaste spegelreflexkamerorna har börjat sälja bättre igen medan försäljningen av spegelfria kameror har stagnerat.

Så varför väljer folk att köpa de här nya kamerorna? Till att börja med kombinerar de de största bildsensorerna för konsumentkameror – aps-c för de billigare och ”fullformat” (35 millimeter) för halvproffs- och de verkliga proffsmodellerna – och de största objektiven.

De senaste digitala spegelreflexkamerorna har också skärmar som kan vridas och vinklas så att du kan ta foton och spela in video ur vinklar som tidigare inte var praktiskt med traditionella skärmar och sökare.

Andra funktioner du kan få är gps, wifi och inbyggda filter för att snabbt skapa foton med olika effekter. Kombinationen av alla manuella kontroller du kan tänka dig och möjligheten att bara lyfta upp kameran och ta några snabba bilder gör digitala spegelreflexkameror maximalt mångsidiga med högsta möjliga bildkvalitet.

Funderar du på att köpa en ny avancerad kamera och vill ha både kvalitet, manuella inställningar och valfrihet kring objektiv har vi sex alternativ som vi har hårdtestat för att hitta den bästa kameran för fotoentusiasten. Testet har fyra ”äkta” spegelreflexkameror, en med genomskinlig spegel och en spegelfri kamera som beter sig som en spegelreflexkamera.

Prisuppgifterna i testet kommer från Prisjakt.nu och avser kamerakropp plus ett standardobjektiv (vanligtvis 18-55 millimeter).