April bekräftas som lanseringsmånad även för Sverige och priset för Gear 2 blir 3 000 kronor. Eftersom det är den dyrare modellen med inbyggd kamera ser vi också ett förväntat prisfall när det gäller Gear 2 Neo - den säljs för 2 000 kronor. Alltså en hel tusenlapp billigare vilket borde kunna locka fler konsumenter att satsa på ett armbandsur med Tizen som operativsystem. Fast det är klart, det är fortfarande mer än vad du betalar för Pebble som har ett större utbud av appar och som dessutom går att använda till fler lurar bortom Samsungs sortiment.

ORIGINALARTIKEL PUBLICERAD 2014-02-24 10:50: Samsung kör hårt på nya Gear och lanserar två modeller - en med kamera och en utan. Intressant nog kör båda smartklockorna inte Android - utan Tizen. Det här har också lett till att Samsung infört en namnändring, och de nya smartklockorna får inte längre bära Galaxy-epitetet.

Så, nytt operativsystem och en ny approach för kunder. Förhoppningsvis innebär de två nya modellerna att vi som inte har något intresse av att behöva betala extra för en inbyggd kamera slipper några hundralappar i slutändan. Men Samsung har ännu inte avslöjat vad de nya klockorna kostar, så det är ännu oklart om Gear 2-serien är bättre lämpad för folks plånböcker än föregångaren.

Samsung har åtminstone delvis lärt sig av sitt gamla misstag och Gear 2 och Gear 2 Neo kommer vara kompatibla med över ett dussin Galaxy-mobiler och surfplattor vid lanseringen i april. Jag hade gärna sett ett Samsung helt släppt på restriktionerna och gjort smartklockan officiellt tillgänglig för alla Androidmobiler, men det är åtminstone ett steg i rätt riktning.

Hårdvarumässigt är det inte mycket som har ändrat sig sedan sist, skärmstorleken är densamma (1,63 tum) med upplösningen 320 x 320 pixlar. Inuti sitter numera en dubbelkärnig processor på 1 GHz och Gear 2s kamera kan knäppa bilder i full hd med en kamera som inte längre är monterad på armbandet utan i själva kroppen. Ett mycket klokt val, eftersom det också betyder att du kommer kunna byta ut armbandet mot andra modeller. Samsung har själv presenterat fyra färgval, men det är oklart om du också kan köpa standardband från vanliga affärer.

Precis som tidigare är poängen med Gear 2 och Gear 2 Neo att du ska ansluta den till din smarta mobil för att få ut maximal funktion, men Samsung har också byggt in en musikspelare som fungerar utan telefonens hjälp. Visserligen har du bara 4 GB lagringsminne att spendera på musikfiler och du behöver ett par trådlösa hörlurar med bluetooth för att använda Gear 2 som musikspelare. Men ändå.

Batteriet på 300 mAh ska ge mellan 2-3 dagars batteritid om du använder klockan enligt Samsungs beräknade normaltid. Närmare 6 dagar batteritid utlovas om du låter den vila ofta.

Det mesta verkar ha rört sig i rätt riktning när det gäller Gear 2 och Gear 2 Neo, men det finns fortfarande en del frågetecken. Främst när det gäller priset, och vad Tizen egentligen tillför till ekvationen. Kan det här vara Samsungs första steg på väg bort från Googles grepp?