Lajka.se är en premiumtjänst från pcforalla.se, macworld.se och m3.se.
Läs mer om Lajka på lajka.se/om, eller skaffa ett abonnemang här.


Den nya snabba wifi-standarden 802.11ac höjer prestanda-taket rejält för trådlösa nätverk. Det är en välbehövlig vitamininjektion i många hemmanätverk, där kraven på maxad bandbredd och låga svarstiden blir allt högre.

En enskild videoström eller nedladdning kanske inte behöver den extra hastigheten, men i många hem delas samma wifi av flera datorer, surfplattor, tv-apparater och telefoner samtidigt. Om det inte ska bli trafikstockning krävs både högt i tak och bra prioriteringsrutiner i routern.

Det finns, precis som för tidigare wifi-tekniker, olika grader av prestanda och konfiguration för ac-routrar. Den senaste i raden heter ac1900, där 1900 är den sammanlagda hastigheten på de två frekvensbanden som används. I det här testet har vi tagit in de bästa och snabbaste ac-routrarna för hemmet som varje tillverkare har ett erbjuda just nu. De är antingen av ac1900 eller ac1750-typ, men för det mesta är det inte det som avgör hur snabba de blir. Det du kopplar upp på en router ansluter nästan alltid via 5 gigahertz-bandet, och där är det ju ingen skillnad på dem. Det är med specialmottagare eller en likadan router i mottagarläge som bägge frekvenserna kan utnyttjas samtidigt.

Så här har vi mätt lite mer realistiskt. Först under optimala förhållanden, på 
5 gigahertz, med en ac1900-mottagare i vardera änden. Sedan har vi sett efter hur routrarna klarar av flera krävande uppkopplingar samtidigt, med tre bärbara pc som alla har den senaste ac-mottagaren från Intel inbyggd.