Under 83 dagar förra sommaren paddlade äventyraren Sören Kjellkvist med en havskajak längs hela den norska atlantkusten, utan att ha med sig vare sig mat eller pengar – en strapats som han senare fick utmärkelsen Årets äventyr för. Efter 77 dagar slutade hans mobiltelefon att fungera.

– Det kom en gigantisk jättevåg som bröt över mig, berättar Sören Kjellkvist om hur det gick till när hans Iphone 4 gav upp under hans livs äventyr, trots att han hade ett vattentätt skal för telefonen.

I telefonen, som var hans enda länk till omvärlden och som användes flitigt under hela äventyret för att kolla väderleksrapporter, navigering och tidvattenstånd, hade han bland annat en bra bit över tusen bilder som han hade tagit under äventyrets gång. Någon backup av bilderna eller innehållet i övrigt på telefonen hade han inte gjort, trots att det fanns täckning hela tiden under hans tid ute på havet.

– Det gick rätt trögt att surfa och så där, så jag tror inte det hade varit tekniskt möjligt att överföra så mycket material.

Litade till solladdare

Men framför allt gällde det att spara på mobilbatteriet.


– Alla mina elektroniska prylar laddade jag med solpaneler, jag hade inget eluttag som jag kunde ta till.

Det vanliga när man välter med en kajak är att göra en så kallad eskimåsväng för att komma på rätt köl igen utan att lämna sittbrunnen, men när vågen kom över Sören Kjellkvist var han trött och sliten efter att ha varit ute och paddlat i mer än två månader.

– Jag hade nog paddlat åtta timmar den dagen, så jag var för trött för att ta mig upp igen.

Därför fick han i stället ta till en flottörräddning, vilket innebär att man blåser upp en luftkudde på paddeln och klättrar in i kajaken igen.
– Det är en kraftansträngning som inte är lika explosiv.

Eftersom han inte hade ork nog att snabbt ta sig tillbaka till kajaken igen blev han liggande en stund i vattnet.
– Det kom in några droppar i mobilens vattentäta fodral för att jag var under vatten så länge.

Räddade bilderna

För att få tillbaka bilderna i telefonen från äventyret lämnade Sören Kjellkvist in sin telefon till Ibas, som är ett av flera företag som är specialiserade på att rädda data från kraschade och trasiga lagringsenheter.
– Det vanligaste felet vi får in när det gäller telefoner är när man har misslyckats med en systemuppdatering och inte har gjort någon backup. Då är man illa ute, säger Åke Ljungqvist på Ibas.

Rent generellt är chansen att få fram data annars större om det handlar om fuktskador än om lagringsenheterna är fysiskt skadade, menar han.

Priserna för vad det kostar att lämna in en telefon eller en kraschad hårddisk till ett specialistföretag för att rädda data är väldigt varierande, precis som när det gäller reparationskostnaderna för en kvaddad bil. Någonstans mellan 5 000-10 000 kronor är dock vad du kan räkna med att minst få betala för att återställa information på din mobiltelefon.

Sören Kjellkvist hade tur med sin mobiltelefon och bilderna både från kajakäventyret och även bilder tagna långt tidigare gick att rädda.
– De lyckades återskapa varenda bild som någonsin funnits i den där mobilen, så jag fick sortera bort väldigt mycket.

Genom att sortera de återställda bilderna efter kriterier som storlek och datum lyckades man dock finna de drygt tusen bilder som var tagna under äventyret.

I sommar ska Sören Kjellkvist åter bege sig ut på äventyr, den här gången till Ryssland med en liten självlänsande roddbåt. Även den här gången kommer han att förlita sig på en mobiltelefon för nödsituationer, väder och navigering.
– Telefonen är ett livsviktigt instrument, men jag kommer också att ha en backuptelefon att ta till om den ena fallerar.