Så säkrar du innehållet i din mobil

Kontaktuppgifter, bilder, sms och filmklipp – allt som lagras lokalt i din mobil kan gå förlorat på ett ögonblick om olyckan är framme. Så här gör du för att automatiskt göra säkerhetskopior av innehållet på din mobiltelefon.

Trots att mobilen ofta innehåller både personliga bilder och värdefulla kontaktuppgifter är många slarviga med att göra säkerhetskopior av innehållet. Eftersom telefonen är med nästan över allt är det dessutom väldigt lätt hänt att den blir tappad i backen och går sönder eller att den blir kvarglömd någonstans. Att komma igång och konfigurera en smart och automatiskt lösning för att göra säkerhetskopior av innehållet på telefonen går dock att ordna på några minuter. Det finns smidiga lösningar för både Android, Iphone och Windows Phone.

Allra enklast är att använda en molnlagringstjänst för säkerhetskopieringen, eftersom du då inte behöver oroa dig för att själv tillhandahålla en lagringsplats för innehållet som du vill kopiera.

ANDROID

För att göra säkerhetskopior av ­innehållet på din Android-telefon så att de lagras på internet kan du använda de inbyggda funktioner som finns i Android-systemet. 

1. Öppna Inställningar och gå till Säkerhetskopiera och återställ. Markera Säkerhetskopiera data samt Automatisk Återställning och gå därefter till ­Säkerhetskopieringskonto för att ange vilket konto du vill kopiera dina uppgifter till.

Androids inbyggda ­funktioner för säkerhets-kopiering är begränsade. De kan till exempel inte synka bilder för kopiering. För att göra en säkerhetskopia av precis allt innehåll på telefonen (som du sedan kan synka antingen med en molntjänst eller med en egen lagringsenhet) är ett bra alternativ en app som heter Mybackup Pro. Den kostar 24 kronor på Google Play, men går att prova på i en gratisvariant i 30 dagar. Vi ska därför använda den i resten av den här guiden.

2. Efter att du har hämtat och installerat appen Mybackup Pro från Google Play öppnar du den och börjar med att ange en e-postadress och ett lösenord

 som du vill använda för din säkerhetskopiering.

3. För att göra din första säkerhetskopia 
av innehållet på telefonen väljer du 
New Backup samt om du vill kopiera medialt innehåll och appar eller om du vill kopiera kontaktuppgifter och sms.

Sedan kan du välja om du vill kopiera innehållet till en lokal kopia på din telefons interna minne eller sd-kort, eller kopiera innehållet till en molntjänst som Dropbox eller Onedrive. 

Väljer du att skapa en lokal fil får du sedan ansluta din telefon med en usb-sladd till din dator för att manuellt föra över säkerhetskopian till din dator för lagring där.

4. I stället för att göra en manuell 
säkerhetskopia kan du i appen även göra schemalagda säkerhets-kopieringar genom att välja Schedule i huvudmenyn. 
Här kan du välja om du vill att säkerhetskopior ska göras varje dag eller bara en gång i veckan.IPHONE

Att göra en säkerhetskopia av innehåll på din Iphone är enkelt, och det också går att ordna en backup på trådlös väg, bland annat genom molntjänsten Icloud. 

1. För att göra en lokal säkerhetskopia av innehållet på din telefon ansluter du den först till din dator och öppnar Itunes

När din mobil poppar upp som en enhet i listan i programmet ­högerklickar du på ikonen för den och väljer Säkerhetskopia för att komma igång med kopieringen. Vill du återställa en tidigare säkerhetskopia från din dator till din telefon väljer du Återskapa från säkerhetskopia.

2. För att i stället säkerhetskopiera innehållet i din telefon till Icloud går du till inställningarna för telefonen och väljer Icloud. Slå sedan på reglaget för säkerhets-kopiering så kommer telefonen, när den är på laddning och ansluten till ett trådlöst nätverk, automatiskt att säkerhetskopiera innehållet till Icloud. Skulle utrymmet inte räcka till för dina filer kan du köpa till mer utrymme med knappen för ändamålet i denna meny.

3. Under knappen Lagring kan du välja vad från din telefon som du vill säkerhetskopiera till molnlagringstjänsten. Det kan vara bilder, appar, inställningar, sms, ring-signaler med mera.


WINDOWS PHONE

Här kan du enkelt synka med tjänsten Onedrive. Du får i skrivande stund 25 ­gigabyte gratis utrymme, vilket räcker till både sms, bilder och en hel del filmer.
1. 
I din telefon går du först till Inställningar och System och väljer Säkerhetskopiera

2. Under Applista + Inställningar ställer du in reglaget för säkerhetskopiering så att det är på. Här kan du direkt påbörja en backup genom att välja Säkerhetskopiera nu.

3. Bläddra tillbaka ett steg i menyn och välj sms. Här kan du också välja vilka typer av meddelanden som du vill göra säkerhetskopior av.

4. När du har konfigurerat vilka 
meddelanden du vill göra säkerhetskopior av bläddrar du åter upp ett steg i menyerna och väljer Foton. Värt att notera är att bilder och filmer kommer att tankas upp lågupplösta om du inte väljer Bästa kvalitet, vilket kräver att telefonen är ansluten till ett trådlöst nätverk för att det ska fungera.