Det händer stora saker på datorfronten just nu, och det handlar om format. Datorerna går mer och mer från att vara stora mekano-lådor av sladdar och lösa komponenter som du ­skruvar med själv, till att bli enkla färdiga ­produkter som du bara ­pluggar in och kör.

Många användare köper till exempel en bärbar pc, men låter den sedan stå framme som en permanent skrivbords-pc. Det är inte direkt en smart ­lösning varken prismässigt eller för ergonomin.

Ett annat alternativ är allt i ett-datorn, som kombinerar dator med ­bildskärm för skrivbordet eller som underhållningsdator i vardagsrummet. De är ett smartare val för nacke och rygg, och dessutom med stor bra bildskärm för skön film- och spelupplevelse.

Stora som mjölkpaket

Kanske har du redan en bra datorskärm, eller vill ha möjligheten att byta upp den själv i framtiden? Då är en kompakt mini-pc ett intressant val. Små, snygga burkar stora som mjölkpaket eller ofta ännu mindre, färdiga att bekvämt koppla till bildskärm, mus och ­tangentbord och köra.

Varför inte ställa en i vardagsrummet intill tv:n, och ha som så kallad htpc?
Med alltmer tv-innehåll på nätets alla ­Play-kanaler, Netflix, HBO, Youtube och webbaserad hyrvideo är pc-datorn i vardagsrummet återigen ett hett ämne.

Du slipper missa något

Apparna till smart-tv är fortfarande rätt sega, och är så länge är en dator och en webbläsare det mest mångsidiga sättet att nå alla tjänsterna och fortfarande vara säker på att du inte missar någon.

Här har vi testat allt från ­utpräglade skrivbordsdatorer för företaget och hemmakontoret, till mediedatorer för tv-bänken (och de som passar lika bra på båda ställena). Faktum är att det, med lite god vilja, går att använda nästan alla datorerna på bägge ­platserna.

Det är en brokig skara med prislapp från under 4 000 kronor till mer än det dubbla. Men också med stora skillnader i prestanda och funktioner.