Resultatet blev Putin Gay Dress Up, ett klippdockespel - men med den skillnaden att istället för att klä på en vanlig docka är det här Putin själv som ska kläs på.

Spelet startar med en naken Putin - dock med blurrad snopp - på Röda Torget framför Kreml. Sedan är det upp till dig att klä på honom efter eget huvud ur en garderob fyllt av stereotypiskt gay klädsel. I garderoben finns bland annat en röd strap on, en lila dildo, lösskägg och nätstrumpor. Plus en gul t-shirt med Pussy Riot-tryck, vilken är min personliga favorit.

300 000 har besökt sidan hittills, man får väl anta att de flesta också spelar en stund. En funktion är att man kan dela med sig av sin bästa Putin. I skrivande stund har ungefär 12 000 gay Putins skapats och delats och det finns också närmare 2 000 gay Putinar sparade i spelets eget galleri.

De holländska utvecklarna, som till vardags driver ett par barnspelssajter, förklarar sitt initiativ så här i en intervju med Indiestatik:
- Vi är några vänner från Amsterdam, som ofta kallas världens gayhuvudstad. Vi bestämde oss för att göra ett spel efter att Putin sa några idiotiska saker om homosexuellas rättigheter.

På spelets hemsida räknas flera fall av trakasserier mot homosexuella i Ryssland upp.
- Det är oacceptabelt! Om du håller med, stöd vår kamp, klä på din egen gay Putin och dela med världen, uppmanar utvecklarna.
Många gör just det, och delar med sig av sina bilder på bland annat Twitter under #putingaydressup.

Själv tycker jag att det är bra att spelutvecklare använder sina talanger för att protestera mot orättvisor. Än så länge händer det väldigt sällan, i Sverige är så vitt jag vet fortfarande Tårta Jimmie! det enda exemplet. Mera sådant, säger jag, och gärna ännu bättre och smartare.

Men hur bra protest är det egentligen att förlöjliga Putin genom att klä ut honom i stereotypt homosexuell ustyrsel? Det verkar faktiskt utvecklarna själva funderat på. Så här säger Alwin van der Velden till Gamestatik (och vi kör det på engelska nu):

“The aim is to make fun of anti-gay Putin by dressing him up in stereotype gay clothing. Of course, this is not how the majority of gay people dress, but does make the game more interesting and provoking, so that’s why we have chosen that. We only got a few responses from gay people that don’t like this stereotype approach. Luckily, most of them can see the fun of it.”

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning