För den som kräks av att titta på Excel-ark och in i minsta detalj beskriva sin ekonomiska situation med saker som kategorier och exakta utgiftsrapporter kan Plot vara precis den friska fläkt som behövs. Du kan använda appen på lite olika sätt, men fokus ligger på att du med hjälp av önskelistor anger vad det är du vill ha råd att lägga pengarna på. Är du exempelvis ute efter att köpa en ny tv räknar Plot ut när din finansiella situation är mogen för det. Om du inte är särskilt intresserad av prylar eller resor går det lika bra att sätta upp större mål, som husköp, bilköp eller barnköp. Poängen med Plot är att du snabbt ska få en överblick för när du kan släppa taget om dina hopsparade slantar och omsätta dem i något reellt.

Fröet till Plot såddes redan 1999 när skaparen Christer Papanicolaou ville få reda på när han skulle ha råd att köpa en Minidiscspelare - på den tiden hett eftertraktade föregångare till mp3-spelaren som Sony slutade tillverka för bara två år sedan. Efter lite arbete i Excel hade han fått sitt svar och väntade därefter på att någon annan skulle förvandla idén till ett fungerande program inom kort. 2008 hade det fortfarande inte hänt, så Papanicolau började så smått arbeta fram en egen lösning, som så småningom antog formen av Plot.

Än så länge finns Plot bara tillgänglig för Ipad via App Store, och för den som knarkar siffror och matematik lär det simplistiska upplägget inte passa som handen i handsken. Om du däremot vill sätta upp några delmål under året, eller några år framöver, är det bara att ladda ner och testa. Kanske kan Plot hjälpa dig på vägen mot din egna (symboliska) Minidiscspelare. Du kan läsa mer om appen på den officiella hemsidan här.