Hackarverktyg kan jämföras med ett vapen, beroende på vem som håller i spakarna kan det användas för både gott och ont. Hackare använder dessa verktyg för att hitta datorer eller servrar som de kan bryta sig in i. Samtidigt är dessa verktyg mycket viktiga för säkerhetsexperter så att de kan skydda sig mot samma typer av attacker. Vem som vinner beror oftast på vem som är snabbast framme.

En kamp mot klockan

Hackarnas försök att hitta sårbarheter pågår konstant, och eftersom det sker över hela världen kan ett allvarligt säkerhetshot dyka upp när som helst på dygnet. Säkerhetsföretagen måste precis som polisen ständigt vara beredda på nya attacker eller säkerhetshål. Så snart ett säkerhetshål upptäckts måste säkerhetsföretagen sedan förstå hur sårbarheten fungerar och uppdatera sina säkerhetsprogram så att användarna skyddas. Det är en ständig kamp mot klockan, och understryker även hur viktigt det är att du alltid håller ditt säkerhetsprogram uppdaterat.

Lajka har tillsammans med säkerhetsexperterna Timo Hirvonen på F-Secure och David Jaboby på Kaspersky Lab tagit fram en lista över de fyra vanligaste verktygen bland både hackare och säkerhetsexperter, och hur de används.