Oavsett om du vill filma när du åker skidor, cyklar i skogen, rejsar med bilen eller bara vill filma din vardag så finns det väldigt många actionkameror att välja på. Lajka har granskat de senaste modellerna som har dykt upp på marknaden. Kommer Gopro att hålla förstaplatsen i kamerakriget, eller tar någon annan modell hjältetiteln ifrån dem?

Full hd på väg ut

Att kunna filma i full hd-upplösning med 60 bilder i sekund är inte något som imponerar. 4K är det nya svarta, men tyvärr är det inte många actionkameror som kan hantera ultrahögupplöst video. Och de som kan hantera 4K är inte speciellt bra på det. Något som är mer intressant är kamerornas bildkvalitet, snabbhet och allmänna funktioner som underlättar användandet. Det är där vi har lagt störst vikt i vårt jämförande test.  


Gopro Hero 3+ Black Edition
Spelar i en egen liga

Gopro har gjort det igen. Hero 3+ är lite mindre, lite lättare och lite snabbare. Ingen annan actionkamera ger dig så mycket möjligheter som Hero 3+. Den klarar av att filma i 4K med 15 bilder per sekund. Det är dock för få bilder per sekund när man filmar actionspäckade händelser, så vill du filma i högre upplösningar än 1080p samtidigt som videon flyter på relativt bra så är det 2,4K med 25 fps som gäller.

Att ändra inställningar är superenkelt. På kamerans utsida hittar vi alla knappar vi behöver för att kontrollera enheten, och den lilla displayen på kamerans framsida underlättar inställningspillandet väldigt mycket. Givetvis går det att koppla telefonen till kamerans wifi utan några större svårigheter, och Gopro-appen, som finns till både Android och IOS, låter dig fippla med inställningar utan att behöva peta på kameran. Sedan kan du också titta på bilder som har tagits med kameran och föra över bilder och video direkt till telefonen.

När det kommer till bildkvalitet så slår Gopro Hero 3+ samtliga andra kameror i detta test. I 1080p/60 fps-läget blev de videor vi filmade med Goprokameran skarpare och hade mer naturliga färger än samtliga andra kameror. Och vid skifte från en ljus till en mörk miljö var Hero 3+ riktigt snabb på att ändra ljusinställningar. Oavsett om du vill filma dina skidäventyr på dagen, natten eller när det är allmänt dunkelt väder så bör du göra det med en Gopro Hero 3+.

Plus 
4K
Liten och lätt
Massor av tillbehör

Minus
Ingen lcd-display
Batteritiden


Gopro Hero 3+ Black Edition må vara en av de dyraste kamerorna i detta test. Men vill du ha bäst bildkvalitet, många användningsområden och en kamera som är lätt att använda så är det Hero 3+ som gäller.

Betyg


Contour Roam 2
Gör det enkelt

Contour Roam 2 går lättast att beskriva som en no-bullshit-kamera. Det är den billigaste och simplaste kameran på den här listan, men också den mest prisvärda. Roam 2 har inte wifi, display eller några andra häftiga funktioner. Men det den inte har i funktionsväg kompenserar den i smidighet. Oavsett om kameran ligger ner, står upp eller är upp och ner kan du enkelt vrida på linsen så att rätt sida är upp. Sedan skjuter du bara fram skjutreglaget för att börja filma.

Roam 2 har bara ett fåtal knappar. Tycker du på knappen på enhetens baksida piper kameran till och visar batterinivå samt lagring. Bakom luckan där den runda knappen sitter kan du också enkelt komma åt en formateringsknapp som rensar micro sd-kortet samt en resetknapp som ställer om Roam 2 till fabriksinställningar. Bakom luckan hittar du också micro usb-kabeln som du kan använda för att ladda kameran och föra över bilder till datorn.

Enkelheten gör dock livet betydligt svårare när du vill ändra inställningar. För att ändra upplösning på videoinspelning, eller skifta över till fotografering, så måste kameran kopplas in i en dator där Contour-mjukvaran är installerad. Endast här kan du ändra inställningar.

Plus 
Lättanvänd
Vridbart objektiv
Bra batteritid
Vattentät

Minus
Dålig bildkvalitet vid dåligt ljus
Ansträngande att ändra inställningar


Contour Roam 2 är definitionen av en peka-och-skjut-kamera. För att vara en av de billigaste kamerorna på den här listan så levererar den riktigt bra bild oavsett om du filmar i backen eller under vatten.

Betyg
 


Sony HDR-AS30V
Förstklassiga funktioner

När det kommer till kameror så ligger ofta Sony i framkant. Givetvis gäller det även för Sonys actionkamera HDR-AS30V. Oavsett om du filmar dagsljus, dunkelt inomhusljus eller i mörker så kommer motiven fram, och när det gäller mörkerfilmande anpassar sig kameran snabbt till ljusbegränsningarna och levererar en så pass bra bild som möjligt.

Sonys kamera är utan tvekan den lättaste kameran i testet. Utan yttre hölje väger den bara 90 gram med batteri, och med det vattentäta skyddet väger den runt 120 gram. Det gör att du kan ha med kameran precis överallt utan att du behöver känna att den rubbar din sköra balans.

Att koppla upp sig till denna kamera är också lättare än lättast. Sony har slagit huvudet på spiken och applicerat nfc i AS30V, vilket betyder att du kan koppla upp din nfc-kompatibla telefon till kameran genom att hålla telefonens baksida mot kamerans nfc-logga. Detta fungerar endast med Android-lurar, men är ändå en funktion som borde finnas i fler kameror.

Plus
Liten och lätt
Nfc
Riktigt bra bildkvalitet

Minus
Inte vattentät
Ingen lcd-display

Sony HDS-AS30V är en riktigt bra kamera. Den har stereoljudupptagning och är snabb, lätt och smidig vilket gör den till en av de bästa kamerorna i detta test.

Betyg


Drift Innovation Ghost-S
Klumpig med mörkerseende

En actionkamera ska vara lätt på flera sätt. Den ska vara lätt att använda och vara fysiskt lätt. Tyvärr prickar Ghost-S från Drift Innovation bara in en av dessa punkter. Ghost-S är en av de största och tyngsta kamerorna på den här listan, vilket helt enkelt gör den till en börda att använda. Speciellt vid användning av pannbandsspännet. Spänns kameran fast på en hjälm kanske det inte blir en lika intensiv viktökning, men det är ändå en stor chokladkaka som spänns fast.

Trots storleken imponerar ändå kameran. Vid goda ljusförhållanden blir bilden skarp och färgerna ser vettiga ut. Även i mörker lyckas kameran prestera. Att gå från en ljus miljö till en mörk är inga problem för kameran som snabbt ställer om sig till mörkret. Visst, bilden blir snäppet brusigare, men Ghost-S är en av de bästa kamerorna på den här listan när det gäller att hantera mörker.

När det kommer till ljudupptagning ligger också Ghost-S i toppen. Utan att koppla in någon extern mikrofon spelar den in ljud med relativt hög kvalitet. På ljudfronten briljerar kameran även med att låta dig koppla in en extern mikrofon för bättre ljudupptagning.

Plus 
Bra mörkervideo
Fjärrkontroll medföljer
Extern ljudingång

Minus
Stor
Tung

Ghost-S från Drift Innovation är en riktigt bra kamera. Tyvärr är den för stor och otymplig för att den ska vara bekväm att använda.

Betyg       
 


JVC GC-XA2 Adixxion
Funktionsspäckad till max

Den andra Adixxion-kameran från JVC imponerar och överraskar. Till ett relativt lågt pris får vi en solid klump som inte kräver några extra tillbehör för att kunna användas ordentligt. Denna robusta kamera är stryktålig, vattentät ned till fem meters djup och dammtät. Oavsett om kameran används i skidbacken, poolen eller i skogen behöver du inte vara orolig. Kameran håller.

Adixxion är också utrustad med en lcd-display som gör livet betydligt enklare om du vill ändra inställningar eller försöka ställa in en optimal riktning med kameran. Är kameran placerad utom räckhåll kan du enkelt aktivera wifi och länka kameran med din Android- eller IOS-telefon och fixa inställningar i appen Adixxion Sync. Med appen kan du skifta mellan foto och filmläge, samt hålla koll på hur mycket batteri och utrymme som finns kvar på minneskortet. Plus att du kan bestämma när du ska börja och sluta filma.

Kameran är liten, lätt och smidig och är kompatibel med en rad olika tillbehör och fästen som du kan skruva fast kameran på. Men på en viss punkt är Adixxion en besvikelse – bildkvaliteten. Vid dåligt ljus blir bilder och filmer betydligt brusigare än med andra kameror i detta jämförande test.

Plus
Robust
Vattentät
Lcd-display

Minus
Brusiga bilder
Usel färgåtergivning

JVC GC-XA2 Adixxion är en liten besvikelse. Kameran är lätt, smidig och enkel att använda. Tyvärr bråkar bildkvaliteten alltför mycket för att vi ska kunna ge den ett högre betyg.

Betyg
 


Panasonic HX-A100
Tvådelad upplevelse

Panasonic levererar den underligaste kameran till kameratestet. HX-A100 består av en huvudenhet, en kameraenhet och en drygt 80 centimeter lång och relativt tjock kabel som länkar dessa samman. I lådan följer också med ett fodral till huvudenheten som du kan spänna fast på armen och en hållare för kameran som du kan ha på huvudet. Helt klart en skum och något otymplig lösning.

Men denna kamera går att använda när du är ute och springer, cyklar eller åker skidor. Tack vare att enheten är vattentät utan några extra höljen eller skydd så blir användningsområdena automatiskt fler. Men det är långt ifrån en snygg lösning i våra ögon.

Bortsett från det, är Panasonic HX-A100 en riktigt bra kamera. Med kamerahållaren på huvudet får du en riktig point-of-view-video, och vill du se hur videon ser ut när du filmar kan du enkelt koppla din telefon till HX-A100 med hjälp av enhetens inbyggda wlan. Vid bra ljusförhållanden presterar Panasonics actionkamera så pass bra att det inte finns någonting att anmärka på. Vid mörkerfilmning blir videon väldigt brusig och färgerna relativt matta.

Plus
Innovativ design
Bra trådlösa funktioner
Sann POV

Minus
Klumpig
Lång sladd
Matta färger vid mörker

Panasonics inslag i actionkamerakriget är ett speciellt sådant. Bildkvaliteten håller överlag hög klass men konstruktionen och handhavandet är inte direkt lysande.

Betyg
 


Garmin Virb Elite
Klumpig men bra

Virb Elite från Garmin är den andra kameran i detta test som är lite för stor för sitt eget bästa. Men till skillnad från Drift Ghost-S är Virb Elite full av trevliga funktioner som underlättar användandet. Tack vare ANT+ kan du länka sensorer till kameran som bland annat registrerar din puls och utomhustemperaturen. Dessa sensorer kan också agera fjärrkontroller, vilket gör att om du redan har ett gäng Garminprodukter hemma så kan du använda dessa tillsammans med Virb Elite.

Kameran är också en väldigt robust historia med ett stryk-, vatten- och dammtåligt hölje. Så den kan användas under vatten, i grustag, i skidbacken och på andra ställen med lite tuffare väderförhållanden.

Bildkvaliteten är riktigt bra. I mörker presterar kameran bättre än väntat och håller nere bruset samtidigt som färgerna ser vettiga ut. Tyvärr faller kameran när det gäller filmformat då den bara kan spela in 30 bilder per sekund vid full hd-inspelning. Det är en tråkig trade-off för de som vill filma högupplöst video som flyter på riktigt bra.

Plus
Funktionerna
Lcd-display
Batteriet

Minus
Stor och klumpig
Endast 30 bilder per sekund i full hd

Har du ett gäng enheter från Garmin så kan du länka samman dessa med Virb Elite och använda informationen från dem i dina filmer. Har du inte ett gäng enheter från Garmin ska du titta på en annan kamera.

Betyg