Mer från Teknik i Bilen-specialen hittar ni här: 
Teknik i bilen: Den intelligenta bilen
Teknik i bilen: BMW 528i - alltid uppkopplad
Teknik i bilen: Volkswagen Golf - kombi med rätt inställning
Teknik i bilen: Volvo V60 – Sensus hör dig

Waze: Smart och social navigator
Den communitybaserade navigeringsappen Waze har vuxit till sig. Sommaren 2013 hade appen 50 miljoner användare och köptes av Google för 1,1 miljarder kronor. Waze uppdateras nästan varje månad, och de senaste förbättringarna har inneburit att du nu får grymt bra röstsökning på 45 olika språk, inklusive svenska. Dessutom går det att köra offline (om du laddar rutten med internetuppkoppling först). Ut­ökad Facebook-integrering innebär att det går att köra direkt till evenemangen du har tackat ja till, koordinera ankomsttider med vänner eller dela din sträcka.

Appen, som har varit tillgänglig för köhatande bilister sedan 2007, har massor av röster att välja mellan (tre på svenska) och du kan modifiera både kartan, rutten och din bilsymbol. Så länge du har internettäckning är Waze svårslagen – trafikinfo i realtid, ett växande antal "wazeare" som ständigt rapporterar in trafik­händelser och ett oslagbart ickepris. Det som återstår att önska är en ännu bättre offline-funktion.


Kategori: Navigering
Pris: Gratis
Plattform: IOS, Android, Windows Phone


Tomtom Nordic: Klockren vägledare
Tomtoms navigeringsapp är en fullständig turn-by-turn-gps med kartor över hela Skandinavien. Den uppdaterades och IOS7-anpassades i september och har förbättrats med bland annat koordinatsökning. Du kan även söka efter adresser eller slänga ut sökord som ”frisör” eller ”pizzeria” och få förslag på närbelägna sådana. Via Four­square kan du dessutom få rekommendationer vilket är en kul extrafiness.

Appen har ett tydligt bilanpassat och typiskt gps-igt gränssnitt med stora, tydliga knappar.

Trafikinfo i realtid ingår inte, det är en tjänst som kostar 249 kronor för tolv månader och 38 kronor för en månad. Att bensinmackar syns på kartan är ett plus i kanten. Om bensinpriserna hade funnits med hade det varit ytterligare ett plus. Kartvyn är snygg i sin enkelhet och detaljerad när det behövs – i korsningar får du körfältsguidning.

På svenska finns det två röster att välja mellan – Patrik och Astrid. Vill du ha instruktioner från en Simpson- eller Star Wars-karaktär kostar det 45 kronor extra.

Tomtom navigerar mycket väl. Röstguidningen är tydlig och kommer i god tid innan manöver. Den är faktiskt så bra att du sällan behöver snegla på kartan. Vi testade IOS-versionen och i Google Play heter programmet Tomtom Skandinavien och kostar 429 kronor.
 

Kategori: Navigering
Pris: 350 kr /429 kr (IOS/Android)
Plattform: IOS, Android

Sida 1 / 4

Innehållsförteckning