Mer från Teknik i Bilen-specialen hittar ni här: 
Teknik i bilen: Den intelligenta bilen
Teknik i bilen: BMW 528i - alltid uppkopplad
Teknik i bilen: Volkswagen Golf - kombi med rätt inställning
Teknik i bilen: Volvo V60 – Sensus hör dig
Teknik i bilen: Nyttiga appar för bilen


Nissan är i ropet. Igen. Inte sedan mitten av 90-talet, en tid då varje nyutexaminerad (manlig) körkortsinnehavares högsta dröm var en Ford Escort, Opel Kadett GSI eller just en Nissan, i form av Primera GT, har tillverkaren känts hetare. Nya Qashqai och kommande generation X-trail är en bidragande orsak. Men kanske är det ändå nya Note som får agera fanbärare i Nissans aggressiva marknadsföring. I stort sett varje reklamavbrott den senaste tiden visar unga lyckliga människor som åker runt i småbilen, till synes överväldigade av tekniken i bilen.

Och det är en intressant bil – när det gäller ny teknik. Nissan Safety Shield är samlingsnamnet på säkerhetslösningen, där tre olika säkerhetssystem som baseras på information från en bakre vidvinkelkamera samlas upp. Dessa består dels av en döda vinkel-varnare som varnar i form av en lampa i ytterbackspegeln och av en ljudsignal om föraren inte uppmärksammar detta och markerar med blinkers för att byta fil.

Sedan finns en filbytesvarnare som aktiveras i hastigheter över 70 kilometer i timmen och som även den varnar med symbol och ljudsignal om föraren inte aktivt visar att han eller hon tänker byta fil. Till sist ingår funktionen Moving Object Detection som registrerar om någonting rör sig bakom bilen när du backar. Den varnar alltså inte bara för fasta hinder, vilket är ett plus.

Udda assistent
Parkeringsassistenten är lite annorlunda utformad. Med hjälp av fyra kameror räknar systemet ut – och visar – bilens position ur ett fågelperspektiv på den 5, 8 tum stora skärmen i mittkonsolen. Så förutom den vanliga bakåtvinkeln ser du bilen uppifrån, och kan parkera bilen enklare. Det fungerar utmärkt och känns påkostat.

Infotainmentsystemet i Note bär namnet Nissan Connect och har en del trevliga egenskaper. Via Google Maps kan du hemma via din dator eller smartphone planera din rutt, och när du sedan sitter i bilen förs informationen över automatiskt. Google kan även kontinuerligt förse systemet med information om intressepunkter, väder och bensinpriser, med mera. Navigeringssystemet i sig fungerar klanderfritt och är enkelt att använda även om du vill knappa in resmålet manuellt. Den största svagheten i systemet är ljudkvaliteten som inte når upp till standarden i övriga bilar, vilket drar ner helhetsintrycket.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning

Fakta

Pris från 128 900 kr
Testbilens pris 178 900 kr
Motor 1.2 l DIG-S CVT, 98 Hk
Vridmoment 147 Nm vid 4 400 varv/min