Mer från Teknik i Bilen-specialen hittar ni här: 
Teknik i bilen: Den intelligenta bilen
Teknik i bilen: BMW 528i - alltid uppkopplad
Teknik i bilen: Volkswagen Golf - kombi med rätt inställning
Teknik i bilen: Volvo V60 – Sensus hör dig
Teknik i bilen: Nyttiga appar för bilen 
Teknik i bilen: Nissan Note – budgetalternativet för tekniknördar
Teknik i bilen: Den batteridrivna hundkojan
Teknik i bilen: Opel Insignia – anonymt teknikpaket


Black & Decker PAV 1205: Suger rent även i baksätet
Är du trött på grus som följer med in i bilen? Eller smulor efter morgonmackan och damm som samlas i diverse vrår? Att stå på macken och dammsuga bilen inifrån räknas inte till mångas favoritsyssla vintertid. En alldeles egen bildammsugare, lika liten som en gymväska som inte kräver mer än bilens eget cigarettändaruttag kan göra underverk inne i din bil. Dammsugaren från Black & Decker kommer inpackad i en behändig väska som får plats i även en liten bils bagageutrymme. Munstycket är förlängbart så att du kommer åt under bilsätena, och kabeln på fem meter låter dig även dammsuga långt bak i bilen. Dessutom är dammsugaren ergonomisk – den ligger väl i handen och väger bara 1,4 kilo. Effekten är på 11 watt och luftflödet på 930 liter per minut.


Pris 699 kr
Mer info på www.jula.se


Garmin Head Up Display Windshield Projector: Portabel hud med navigator
Garmins HUD är enkel att montera. En genomskinlig plastfilm sätts upp på vindrutan och HUD:en kopplas in i bilens cigarettuttag (12 V). Parningen mellan smartphone och HUD via bluetooth går snabbt.

Det som projiceras i rutan är avstånd till nästa manöver, vilken denna är, beräknad ankomsttid och din hastighet samt högsta tillåtna. Själva idén är genial – en head up display som inte kräver fast montering och som kan flyttas mellan olika fordon. Siffrorna som visas är dock väldigt små och navigationen alldeles för förenklad vilket gör att vi måste koncentrera oss för mycket för att följa informationen. Här faller lite av den ursprungliga meningen med prylen. HUD:en testades mot en av de två kompatibla Garmin-apparna, Streetpilot, som tyvärr lämnar en del att önska. Fullständig offlinefunktion är dess självklara fördel. Men den saknar röststyrning och dessutom hänger inte röst­instruktionerna riktigt ihop med avstånd till nästa manöver.

Pris 1 495 kr
Mer info på www.garmin.se


Hamron Bilbatteritestare: Hur mår ditt batteri?
En batteritestare är en billig investering som kan bespara dig att behöva låna ström eller i värsta fall påkalla bilbärgning. Batteritestaren från Hamron är en enkel manick med två funktioner. Det ena är att kolla om batteriet klarar av att starta bilen. Batteriets tillstånd (laddningsgrad) läser du av på den intuitiva visaren. Hamnar visaren på "bad" (rödmarkerat) vet du att det är illa ställt med batteriet. Byt ut – annars kan det lägga av när som helst. "Weak" är ett mellanläge som markeras med gult. Den andra funktionen är att kontrollera hur väl bilen laddar batteriet. Testaren är busenkel att använda och klarar startström upp till 1 000 ampere. Den är relativt stor men ändå hyfsat lätt och behändig. Det enda som saknas är ett förvaringsetui. En riktigt nyttig pryl att använda ofta – särskilt vintertid.
 
Pris 199 kr
Mer info på www.jula.se


OBDII Head Up Display: Bränslekoll i rutan
En HUD som kommunicerar med bilmotorn via OBD-II ger dig som kör mycket information som instrumentbrädan undanhåller. Så länge bilen inte är äldre än från 2001 kan OBDII-dockan läsa av parametrar (ju nyare bil desto fler parametrar).

I en någorlunda modern bil som saknar färddator är denna display ovärderlig och betalar sig snabbt. Den ger nämligen besked om momentan bränsleförbrukning och ger på så sätt perfekt vägledning i konsten att köra ekonomiskt. Varvtal, hastighet och bränsleförbrukning syns som default, men du kan även knappa dig fram till andra uppgifter som laddningsspänning vilket är bra att ha koll på under vintermånaderna. Dosan mäter 90 x 56 x 10 millimeter och monteras på en glidfri medföljande matta som fungerar riktigt bra. Det här är en riktigt bra pryl.

Pris 995 kr
Mer infowww.24.se


Supertooth HD: Slimmad handsfree i solskyddet
Supertooth HD monteras med hjälp av en klämma på solskyddet med hjälp av en magnet­anordning. Bluetoothparningen är smärtfri och du kan använda svenska röstkommandon. Det finns tre knappar att ha koll på – starta, svara och avvisa. Den stora svara-knappen är även volymkontroll samt start för återuppringning och röststyrning. Röststyrningen är till stor del beroende av din egen mobil. Siri på engelska fungerar bättre än svensk röststyrning i test­telefonen Iphone 4S.

Tack vare två högtalare (5-watts) och en förstärkare blir samtalsljudet riktigt bra. Samtalspartnern hör dig tack vare dubbla mikrofoner. Det går att streama musik från mobilen, men ljudet blir bara sådär.

Det kraftfulla batteriet klarar av 20 samtalstimmar, och du får dessutom information om laddtillståndet. Supertooth HD är helt klart en trevlig pryl, men inte lika bra funktionsmässigt som till exempel Jabras Freeway som även har fm-sändare.

Pris 1 495 kr
Mer infowww.24.se