Det lanseras fler och fler smarta högtalare med möjlighet till röststyrning i form av Alexa, Google Assistent och Siri. Att tekniken flyttar in även i våra hörlurar är således en naturlig utveckling och JBL erbjuder numera ett gäng modeller, bland annat Live 500BT som kommer i färgerna svart, blå, röd eller vit.

JBL Live 500BT

Passformen är åt det hårda hållet och hörlurarna håller ett fast grepp om hjässan. Trots detta är de ändå bekväma att bära, mycket tack vare den låga vikten, kuddarnas mjuka stoppning samt den vadderade huvudbygeln.

Plastig känsla

Samtliga fysiska kontroller är placerade på den nedre delen av höger kåpa: av/på-knappen högst upp följt av tre reglage, de yttre för volym och spårbyte samt den i mitten för play/pause liksom för att svara på samt avsluta samtal med. Vidare finns här ingång för ljudkabeln följt av ytterligare två knappar – en för att aktivera bluetooth samt den så kallade Ambient Aware-knappen. Just knappsatsen förmedlar en något plastig känsla och det är lätt att trycka fel.

Test JBL Live 500 BT

Med Ambient Aware-knappen bläddrar och väljer du mellan tre olika lägen. Första läget är ”Talk thru” där musikvolymen är sänkt till nästintill ljudlös och hörlurarna släpper in ljud utifrån. Det här läget ska användas när du hamnar i en konversation och vill höra både dina egen röst samt den du pratar med tydligt. I det andra läget, Ambient Aware, sänks volymen istället endast marginellt i kombination med att omgivande ljud släpps in. Trycker du en gång till stängs funktionen av och omgivande ljud stängs återigen passivt ute.

Maxa dina hörlurar – så optimerar du ljudet bäst

Ljudet från 50-millimeterselementen är både fylligt och dynamiskt och utan direkta svagheter i någon del av frekvensomfånget. I den dedikerade appen finns ett antal förinställda ljudlägen liksom en equalizer med i stort sett obegränsade steg för att manuellt ställa in ljudet efter önskemål. Efter en hel del experimenterande blir ändå vår slutsats att det låter bäst utan några pålagda filter överhuvudtaget.

JBL Live 500 bt

Röststyrningen aktiveras genom att du håller fingret mot utsidan av vänster kåpa. Du väljer i appen huruvida du vill använda Google Assistent eller Amazon Alexa och funktionen fungerar riktigt bra.    


Omdöme

JBL Live 500BT är i vårt tycke ett par riktigt välljudande hörlurar med en del smarta och användningsbara funktioner. Batteritiden är väl tilltagen och hörlurarna är bekväma även under en längre tid. Knappsatsen är emellertid lite plottrig och knapparna saknar tydliga markeringar, vilket resulterar i en hel del feltryck.

Specifikationer

Modell: JBL Live 500BT
Testad: September 2019
Tillverkare: JBL
Typ: Over ear-hörlurar, dynamiska
Anslutning: Bluetooth 4.2, aux 3,5 mm.
Batteritid: Upp till 30 timmar
Frekvensåtergivning: 18 Hz–20 kHz
Handsfree-funktion: Ja
Vikt: 231 gram
Övrigt: Inbyggd Google Assistent/Amazon Alexa
Rek. pris vid test: 1 490 kronor
Pris: Från 1 444 kronor hos CDON.

plus

Bra ljud.
Komfortabel vikbar design.
Smarta funktioner (Google Assistent, Ambient Aware).

minus

Otydlig och plastig knappsats.
Designen tilltalar inte alla.

Betyg 4 av 5

JBL Live 500BT Pris vid test: 1444 kr.

Bästa pris just nu: 790 kr