Plantronic Backbeat 500

Tillverkaren Plantronics Backbeat-familj inkluderar numera en hel arsenal med hörlurar i olika klasser och storlekar med alltifrån flaggskeppet Backbeat Pro med aktiv brusreducering till träningslurarna Backbeat Fit. Dessa kompletteras nu med den nya Backbeat 500, en serie on-ear hörlurar med modern design, olika färger och upp till 18 timmars batteritid på en laddning.

Plantronics Backbeat 500

On ear-formatet innebär att lurarna ligger an på örat istället för runt om. Det är så klart en smakfråga, men generellt sätt tar on ear-varianter oftast mindre plats och ger ett nättare intryck. Det du förlorar är en viss isolering i form av att ljud lättare läcker – både in och ut.

På höger kåpa hittar vi två reglage. Ett för att slå på hörlurarna samt för att aktivera bluetooth och ett för att aktivera taltjänsterna Siri, Google Now alternativt Cortona. Via sistnämnda reglage får vi också status för vilken enhet hörlurarna är ihopkopplad med samt åretstående batterikapacitet. På den vänstra kåpan finns knappar för att styra musiken,volymreglage och spårbyte. Bestyckningen inkluderar även en inbyggd mikrofon på vänster kåpa för telefonsamtal. Rent användarmässigt går det snabbt att lära sig vilka knappar som gör vad och placeringen av dessa är även logisk. Riktigt bra.

Komforten är det si och så med. Vi är tvungna att dra ut dem i yttersta läget för att de ska täcka öronen och då är det ändå på gränsen att de inte passar. Då ligger även huvudbandet åt rätt hårt vilket gör att det relativt snabbt blir obekvämt, trots en mjuk stoppning. Kåporna ligger också an lite för hårt mot öronen, och även här blir det påfrestande efter någon timmes lyssnande.

Backbeat 500 är trådlösa och klarar upp till hela 18 timmars användande innan batteriet måste laddas. Det medföljer en 3,5 mm-sladd utan fjärrkontroll och mikrofon om batteriet skulle ta slut eller om trådlös användning skulle vara förbjuden, på ett flygplan till exempel. Aktiv brusreducering saknas men trots on ear-designen är isoleringen ända klart godkänt, mycket tack vare den slutna konstruktionen.

Lurarna låter riktigt bra med en klar och levande ljudbild fylld med detaljer. Ska vi vara petiga saknar vi det där riktiga trycket i basåtergivningen men överlag låter det riktigt bra oavsett musikstil och volym.

Omdöme

I fallet Backbeat 500 är det främst komforten vi ställer oss tveksamma till. Funktionsmässigt fungerar det riktigt bra och ljudkvaliteten är det inget större fel på. I prisklassen finns emellertid en uppsjö av intressanta alternativ som sitter skönare och levererar bättre basåtergivning.


Fakta Plantronics Backbeat 500

Typ: Trådlösa on ear-lurar
Pris: 995 kr
Anslutning: Bluetooth (4.1)
Frekvensomfång: Ingen uppgift
Batteritid: upp till 18 timmar
Hands free-funktion: Ja
Vikt: 157 gram
Pris: Från 749 kronor hos Prisjakt.
Läs mer hos Plantronics.

plus

Godkänt ljud
Bra funktioner
Batteritid

minus

Komfort och passform
Saknar tryck i basen
Ingen fjärr på sladden

Betyg 6 av 10