Enligt Olympus är E-M1 inte bara en uppgradering av den tidigare mycket framgångsrika E-M5, utan också en ersättare till den äldre toppmodellen, spegelreflexkameran E-5.

Det här är en spegelfri micro four thirds-kamera med en sensor på 16 megapixel och elektronisk sökare. Den har snabb serietagning, snabb autofokus, är robust byggd och vädertätad. Den har dessutom ovanligt gott om yttre reglage och trevliga finesser som vinklingsbar skärm och inbyggd wifi. Utformningen är traditionell – den ser vid en hastig titt ut som en spegelreflexkamera, fast ovanligt liten.

Trots sina måttliga yttermått har E-M1 ett rejält och bra grepp. Greppet är större och tydligare än hos den äldre E-M5 vilket gör att E-M1 är trevligare att använda med lite tyngre objektiv. Det är gott om externa reglage vilket gör kameran snabbjobbad när du väl har lärt dig var reglagen sitter och vad de gör.

Extremt anpassningsbar
Du har dessutom stora möjligheter att själv ställa in hur reglagen ska användas. Du kan byta uppgift hos både knappar och rattar. Olympus har drivit det här längre än någon annan kameratillverkare, och E-M1 är den mest konfigurerbara kamera vi har stött på. Det är positivt, men gör förstås också att inlärningströskeln blir lite högre.

Det finns fortfarande bitar i hanteringen som kan bli ännu bättre. Knapparna kunde varit en aning större. Framför allt kunde de ha stuckit ut mer så att de var lättare att känna utan att titta.

Den elektroniska sökaren i E-M1 är en av de bästa vi sett. Dels visar den 100 procent av bilden, dels har den en mycket hög sökarförstoring, 1,4 gånger. Upplösningen är hög, den klämmer in 2,4 megapixel i sökaren. Du har gott om information runt sökarbilden, men den är bra utformad så att det inte stör. E-M1 har möjlighet både till kontrastframhävning, peaking och förstoring under manuell fokusering.

Fakta

Tillverkare: Olympus
Från: 13 000 kronor
Upplösning: 16 megapixel
Sensorstorlek: Four thirds (13 x 17,3 mm)
Objektivfattning: Micro four thirds
Skärm: 3-tums (1 037 000 pixlar), vinklingsbar pekskärm
Sökare: Elektronisk, 2,36 megapixel
Serietagning: 6,5 b/sek med följande fokus, 10 b/sek med singelfokus
Inbyggd blixt/mikrofoningång: Nej/ja
Minne: Sd
In/utgångar: Usb, hdmi-mini, mikrofoningång, wifi
Mått: 130 x 64 x 63 mm
Batterikapacitet: 340 bilder
Vikt: 493 gram med batteri och minneskort, men utan objektiv

Billigare alternativ
Det enda som egentligen stör oss lite med Olympus nya kamera är priset, jämfört med till exempel en Sony Alpha 7 är E-M1 lite dyr.