Som tur är så har du fortfarande chansen att bli ägare till sista generationens plasma-tv från Panasonic. Många butiker förstod att dessa skärmar skulle komma att bli hårdvaluta och bunkrade därför upp ordentligt när produktionen hade stoppats. Du minns väl Pioneers Kuro som fortsatte att vara något av en referens på tv-sidan långt efter det att tillverkaren lagt ned plasmafabrikerna.

Grym bild när du släcker ned
I vanligt dagsljus märker du snabbt en av plasmateknikens svagheter. Ljusstyrkan, färger och svärta kommer inte till sin rätt helt enkelt. Men så fort vi dämpar belysningen och sätter på en film får vi se vad denna tv verkligen går för. Bilden som möter dig är varm och inbjudande, svärtan är fenomenal, färgerna upplevs som korrekta och det är väldigt svårt att hitta något att klaga på. För prisklassen vågar vi påstå att inget i dagsläget är bättre men OM du vill ha bättre bild, och vill betala för det, måste du kliva upp till betydligt dyrare bakbelysnings-led skärmar eller Panasonics egen VT-serie. Denna tv har även stöd för 3d och man använder sig av den aktiva tekniken vilket gör att du får 3d i full hd. Även här håller bilden absolut toppklass med minimalt crosstalk och en väldigt jämn och behaglig bild som inte gör dig trött i ögonen. Att se på Avatar i 3d på denna skärm var ett sant nöje.

Designa din egen hemskärm
Menysystemet är uppbyggt kring något man kallar Home Screen och här finner du alla appar. Några av de vanligaste är exempelvis Facebook, Netflix, Youtube samt en webbläsare men det finns massor av andra appar och du kan själv ”designa” din egen hemskärm med just dina favoriter. Tyvärr är menysystemet ganska långsamt och att surfa på den inbyggda webbläsaren är nästan hopplöst. Som tur är finns det en app för både IOS och Android enheter och den gör användandet betydligt snabbare och smidigare. En rolig funktion är något som Panasonic kallar ”Swipe and Share 2.0” där du enkelt och trådlöst kan visa bilder, websidor och videos som du har lagrat på din smartphone direkt på skärmen.

Mår bäst med separat ljudanläggning
För dig som inte har en separat ljudanläggning så kan vi inte göra annat än råda dig till att skaffa en. I varje fall om du vill matcha bilden med ljudet, för de inbyggda högtalarna gör inte mycket väsen av sig. De duger alldeles utmärkt till vanlig tv och du missar inget i dialogen, men precis som de allra flesta platt-tv-apparater på marknaden så är detta ett vanligt problem som det är svårt att komma runt på grund av den begränsade lådvolymen man har att jobba med.

Vi vill bara slänga ur oss superlativ över denna tv. Det är extremt svårt att för prisklassen hitta några direkta fel. Vi har under testet haft två andra skärmar som vi har jämfört med, en bakbelyst-led skärm i 20.000 kronorsklassen och Panasonics egen plasmareferens ZT60, där led-skärmen fick se sig slagen, visserligen inte med mycket men det visade ändå hur grymt bra denna tv är. Om du ser mycket film och har möjlighet till att släcka ner lite så kommer denna tv leverera en underbar bild i många år och inte mycket annat än oled-skärmarna kan komma att slå den bildmässigt. Vi kan inte göra annat än att ge den våra starkaste rekommendationer!

+
Bilden bilden bilden!
Priset
Riktigt bra i 3d
Lättanvänd

-
Kommer inte till sin rätt i ljusa rum
Långsamma menyer

=
En brutalt bra tv som dessutom är extremt prisvärd. Passa på så länge den finns kvar att köpa.

Betyg: 
Bildkvalitet: 10
Ljudkvalitet: 6
Funktioner: 8
Användarvänlighet: 8
Prisvärde: 10