Allt började på Facebook. Kjell hade hittat en länk till en dejtingsida och han blev nyfiken och klickade sig vidare.

– Genom dejtingsidan började jag prata med ett tiotal kvinnor via Skype, berättar Kjell för Lajka.

Kjell, som egentligen heter något annat, är i 55-årsåldern och bor i en liten ort i norra Sverige. När han pratade med en av kvinnorna bad hon att han skulle skaffa en webbkamera till datorn, vilket han också gjorde.

– Jag hade aldrig använt någon webbkamera på så vis innan, men jag hade en gammal kamera liggande som jag kopplade in.

Det var sent på natten och Kjell satt i bara underkläder framför kameran när kvinnan bad honom posera för henne.

– Det var sent och jag tyckte inte att det spelade någon roll, jag visade aldrig ansiktet. Men egentligen skulle jag bara stängt ned, säger han och låter väldigt skamsen och ångerfull.

Personen som han chattade med bad sedan om pengar, som denne påstod skulle gå till avgiften för sin fars begravning. När Kjell tvekade ändrades tonen. Kvinnan hotade med att om han inte betalade så skulle filmen på honom framför webb-kameran läggas ut på Facebook och visas upp för vänner och bekanta.

– Jag hade ett trettiotal vänner på Facebook och ville inte att alla skulle få se det där, säger Kjell bedrövat.

En man från Filippinerna

Till slut gick han med på att föra över pengarna via Western Union, och mottagaren visade sig då vara en man i Filippinerna. Efter det kom fler förfrågningar om mer pengar.

Nästa gång påstods pengarna vara till för att finansiera kläder till utpressarens småsyskon.

– 1 500 svenska kronor ville han ha, men jag sa att jag inte har råd att betala hyran i så fall, så jag betalade bara 600 kronor.

Efter ett tag ville personen återigen ha mer pengar, sammanlagt 7 500 kronor, men då valde Kjell att i stället stänga av datorn och att inte logga in på Skype igen.

Och Kjell är långt ifrån ensam. Antalet fall av utpressning på nätet har ökat kraftigt de senaste åren.

– Internet är en tacksam arena att utpressa på. Det är hyggligt lätt att vara anonym och det går fort att hitta många brottsoffer, säger Björn Sellström, kommissarie på Rikskriminalens it-brotts-rotel.

Bara under fjolåret kom det in över 5 000 anmälningar till polisen om utpressning, enligt preliminär statistik från Brottsförebyggande rådet. Det vanligaste motivet är förstås ekonomiskt, men när det gäller utpressning via internet handlar det inte alltid om pengar. Det är även vanligt att motivet är hämnd. En pojkvän vill kanske hämnas på sin före detta flickvän genom att lägga ut sexuella bilder på nätet.

Mörkertalet är stort

Vad gäller internetbaserade utpressningsförsök är utövarna oftast män och offren kvinnor. Samtidigt tros mörkertalet enligt polisen vara stort och många utpressningsförsök anmäls inte. Att fler kvinnor än män anmäler utpressning via internet kan ha att göra med vilken roll som offret själv har, menar Björn Sellström.

Exemplet där killen hotar med att lägga ut bilder på parets sexliv sedan förhållandet tagit slut kan vara lättare att anmäla än när en man blir utpressad av kvinnor som han har haft kontakt med framför webbkameran.

– Då är det kanske inte lika självklart att vända sig till polisen, mannen är nog inte jättesugen på att anmäla det, säger Björn Sellström.

Få av de utpressningsförsök som ändå anmäls till polisen leder till att brotten klaras upp. Under första halvåret 2013 blev bara 15 procent uppklarade av polisen.

– Polisen är oorganiserade när det gäller den här typen av brottslighet. Det finns ingen bra nationell struktur för hur internetrelaterad brottslighet ska bekämpas, säger Björn Sellström.

Nästa år väntar dock en omorganisation av polisen och då hoppas han på en tydligare struktur.

– Ett nationellt it-brottscenter vore på sin plats, liknande det man har hos Europol, det europeiska polissamarbetet.

För Kjells del slutade kvällen framför webbkameran med att han trots allt valde att polisanmäla utpressningen, men polisen gav inga större förhoppningar om att brottet kommer att klaras upp.

– ”Du har blivit blåst. Du ska aldrig betala någonting” sade de åt mig, så där gjorde jag ju fel, säger Kjell.

Fallet läggs ned

Polisen sade att de inte kan göra så mycket och att fallet troligen kommer bli nedlagt, eftersom det nästan är omöjligt för dem att kunna hitta bedragaren som befinner sig utomlands.

– Jag önskar att jag hade ringt till någon från första början, till polisen, så kanske det hela hade slutat på en gång.