Mer från DIY-specialen hittar du här:
DIY-special: Välj rätt plattform för hemmabygget
DIY-special: 10 coola hobbyprojekt med Raspberry Pi
DIY-special: 10 coola hobbyprojekt med Ardiuno
DIY-special: 8 coola hobbyprojekt med Beagleboard


Det hela började med att Viktor kände sig sugen på att bygga någonting. Med en bakgrund inom webbutveckling kände han sig manad att anta utmaningen med enkortsdatorer. Planen var att bygga en enkortsdator som kan emulera gamla spel.
– Jag kollade först på att använda en Intel Nuc eller Gigabyte Brix men tyckte att det var onödigt mycket pengar att lägga på en emulatorbox, berättar Viktor.

Därefter började han leta runt på olika Raspberry Pi-forum för att få inspiration. Han upptäckte snabbt att enkortsdatorn med hallonlogotyp hade tillräckligt med prestanda för att kunna användas till emulatorlådan.

Tre dagars arbete
Efter lite efterforskning bestämde sig Viktor för att beställa en Raspberry Pi och sätta igång arbetet. Materialet han beställde var en Raspberry Pi Model B med 512 MB arbetsminne, Super Nintendo-kassett, Xbox 360-kontroll samt kablar och strömbrytare. Super Nintendo-kassetten var tvungen att modifieras för att enkortsdatorn, kablar och strömbrytare skulle få plats. Men efter bara någon dags arbete var enheten redo för att Viktor skulle börja fokusera på mjukvaran.

Viktor installerade Raspbian på ett sd-kort, stoppade in kortet i minidatorn och började skriva kod för att få Xbox-kontrollen att lira med Retropie-emulatorn. Allt som allt tog det runt tre dagar att få igång hela systemet som han ville.

Många fördelar med Raspberry Pi
Det finns många fördelar med Raspberry Pi. Enheten är liten. Prislappen är låg. Och prestandan gör enkortsdatorn perfekt för medieuppspelning och lättare grafiska uträkningar. Men den största fördelen är inte Raspberry Pi i sig, utan communityn kring minidatorn och alla tillbehör som går att koppla till enheten.
– Det finns en stor community där folk är villiga att assistera om du behöver hjälp, och det finns oändliga möjligheter att bygga ut din Raspberry med diverse expansionboards, sensorer, motorer och skärmar via Raspberrys GPIO-portar. Den är också väldigt billig vilket alltid är bra, säger Viktor.

Allting är dock inte guld och gröna skogar när det handlar om Raspberry Pi. Jämfört med vanliga datorer är prestandan ganska låg, vilket gör att det finns en del restriktioner när det kommer till mjukvara.
– Nackdelen är att prestandan inte alltid räcker till, och att om man aldrig har jobbat i Linux tidigare kan det kännas som en stor tröskel om man bara vill att saker ska fungera direkt utan något jobb.

Bra att experimentera med
Viktors tips till andra som vill börja leka med Raspberry Pi är att plocka hem en enhet och börja experimentera. Tack vare att communityn är så pass stor får man ofta hjälp och inspiration om man fastnar med sitt projekt.
 
– Med tekniken så lättillgänglig är det nästan bara fantasin som sätter gränserna, säger Viktor René.
Vill du göra en egen Snespi har Viktor skrivit en guide där han steg för steg beskriver hur han gick tillväga. Länk till den hittar du här: Snespi