När det kommer till mobilsläpp så brukar det ofta dyka upp information om telefonerna på nätet några veckor innan telefonens utannonsering. Men trots den eviga ström av information som vi fått se innan telefonens release blir vi ändå imponerade när vi får nya One i våra händer.

Blank med premiumkänsla
HTC fortsätter att satsa på premiumkänsla. Bortsätt från telefonens topp så är hela telefonen byggd i aluminium. Utsidan skiljer sig dock från förra årets modell då den nya telefonen har en blankare yta. Detta har sina fördelar då One M8 ligger betydligt fastare i handen än föregångsmodellen som väldigt lätt kunde glida ur näven. Andra skillnader är att den nya telefonen är större till ytan då skärmen mäter 5 tum i stället för 4,7, och att den nya telefonens kanter är rundade i stället för raka.

Den nya designen känns som ett steg i rätt riktning men den går lite mot strömmen då den är både tyngre, tjockare och större än förra årets upplaga. M8 har blivit en hel centimeter längre än One M7. och är nu bara några millimeter kortare än Samsung Galaxy Note 3. HTC har tagit bort hårdvaruknapparna vid skärmens underkant och istället är det nu mjukvaruknappar som gäller. När vi först hörde om detta tänkte vi att telefonen skulle bli kortare. Men så blev det ju uppenbarligen inte. HTC-logotypen finns fortfarande kvar på skärmens underkant, vilket känns helt omotiverat nu när detta område inte fyller något syfte.

Inte ensam på toppen
Prestandakriget har stagnerat en aning, vilket är väldigt tråkigt. Samtliga Androidbaserade topptelefoner som dyker upp under våren använder Qualcomms nuvarande snabbaste systemkrets, Snapdragon 801. Men något som HTC One M8 kan sticka under stolen är att den kommer vara ut först på marknaden med denna supersnabba krets. Eller ja. Skillnaden mellan Snapdragon 801 och föregångaren 800 är marginell. Antalet Krait 400-kärnor i processorn är fortfarande 4, men klockfrekvensen ligger på 2,36 GHz. Grafikkretsen Adreno 330 har klockats från 450 MHz till 578 MHz. Men hårdvaran gör HTC One M8 till den snabbaste telefonen på marknaden för tillfället.

Sida 1 / 3

Innehållsförteckning

Fakta

Pris: 6 500kr
Tillverkare: HTC, http://www.htc.com/se
Skärm: 5 tum lcd, 1 920 x 1 080 pixlar, 440 ppi
Mått: 146.36 x 70.6 x 9.35 mm
Vikt: 160 gram
Minne: 16/32 GB inbyggt, 2 GB RAM
Kamera: 4 megapixel Ultrapixel, 5 megapixel fram
Processor: Snapdragon 801 4 x 2,36 GHz Krait 400
Batteri: 2 600 mAh
OS: Android 4.4.2, Sense 6.0
Övrigt: Nanosim, nfc, bluetooth 4.0, läsare för sd-kort, Blinkfeed