En elbil som slår alla rekord
Vi testade Model S redan 2014 och då P85-modellen som gjorde 0-100 km/h på 4,4 sekunder och som brädare all konkurrens med råge när det gällde räckvidd. Sedan dess har Model S fått en ansiktslyftning utvändigt och en hel del uppdateringar på mjukvarusidan. Bilen vi har testat den här gången har det nya värstingbatteriet på 100 kWh och Ludicrous Mode, som ger en extra prestandaskjuts.
Läs även: Test av Tesla Model S P85

Snygg, men något anonym i formerna
Bilen är läckert formgiven med aerodynamiska kurvor och handtag som fälls in när vi låser bilen. Designen är dock ganska anonym och om du inte vet vilka muskler som sitter inuti bilen lär du knappast lyfta blicken när en Model S passerar.
Invändigt är kvalitetskänslan på topp och vi sitter stadigt och bekvämt i förarstolen, även om vi gärna hade sett förlängbart lårstöd och ännu mer skålade sportstolar. Vi kommer åt i stort sett alla reglage på den feta touchskärmen som hängt med sedan första Model S lanserades. På ratten finns kontrollknappar som låter oss sköta ljudanläggningen med vänsterhanden och diverse färddatorfunktioner och klimatanläggning med höger hand. Smart!

Till en början är det lite ovant att använda touchskärmen för precis allt i bilen, men vi vänjer oss ganska snart. Navigatorn, ljudanläggningen och energiförbrukningskurvan är helt underbara att få upp i stort format, medan en del andra funktioner lämpar sig mindre bra att sköta på touchskärm. Exempelvis klimatanläggningen. Här finns också ett imbyggt sim-kort så du behöver inte koppla upp din egen smartphone för att vara online. Tesla-bilen är alltid uppkopplad.
Läs mer: Allt du behöver veta om Tesla
Många mil per laddning
Räckvidden är inte helt enkel att klura ut, då det finns olika sätt att ange den utifrån olika testcyklar. Om vi ska tro NEDC (European New Driving Cycle) klarar den nya Teslamodellen 613 kilometer på en laddning, men den siffran är inte i paritet med verkligheten.
När vi startar upp bilen med fulladdat batteri säger den själv strax över 50 mil, och även den siffran är optimistisk. Vi testade en långtur på motorväg där vi verkligen försökte hålla nere förbrukningen, med Range Mode aktiverat, och utifrån den turen känns 40 mil mer som en realistisk siffra en varm vårdag. Detta utifrån bilens egna "Projected Range" som utgår från faktiska förutsättningar, din navigatorrutt och hur du kört de senaste milen. Och det är inte alls illa för en stor och sportig elbil som Model S. Här är Teslas bil helt klart unik på marknaden, då den är både rymlig och extremt kul att köra, något som vi tyvärr inte kan säga om alla andra elbilar därute.

Den stora grejen med den här versionen av Model S är helt klart prestandan. Det är den snabbast accelererande 4-dörrars sedanbilen som någonsin gjorts och den gör 0-100 km/h på 2,7 sekunder med Ludicrous Mode aktiverat. När vi trycker gasen i botten pressas vi bakåt i stolen och efter en åktur med aktiv körning blir vi nästan lite åksjuka efteråt.
Vi har inte testat någon annan bil som gett den här känslan av en berg- och dalbanetur i magen. Model S P100D är fyrhjulsdriven med separata motorer fram och bak, i stället för lösningen som konventionella fyrhulsdrivna bilar har med mekanisk länk från en motor. Vi spinner inte loss en enda gång med testbilen, väggreppet är helt fenomenalt.
Testbilen hade 22-tumsfälgar monterade, vilket gjorde att vägljudet och åkkomforten inte var optimal, men körglädjen i Model S P100D är helt fantastisk. Men det gäller att hålla koll på hastighetsmätaren, det är lätt att råka köra för fort i den här bilen...
Missa inte: M3 testar Tesla Model X
Att ladda batteriet tar tid om du inte har tillgång till 3-fas-anslutning - eller ännu bättre - har möjlighet att ladda i en supercharger-station. Via ett vanligt 10A-uttag laddar du en mils räckvidd per timme, vilket förstås gör att det tar ett par dygn att ladda fullt. Det gäller med andra ord att du kollar upp dina laddmöjligheter innan ett eventuellt köp. Tesla har byggt upp ett nät av supercharge-stationer, och dessa ser du i navigatorn så att du kan planera dina långkörningar.

Mycket sitter i mjukvaran
En stor fördel med Teslas bilar är att mycket av funktionaliteten sitter i mjukvaran, och denna uppdateras ständigt. Vi har tidigare testat Autopilotfunktionen när vi bekantade oss med Model X, och denna imponerar stort. Tyvärr hann inte mjukvaran (version 8.0) rullas ut till den Model S P100D vi testade, så vi kunde inte åtnjuta denna funktion i just den här bilen.
En annan funktion vi återkommer till är möjligheten att parkera bilen med din smartphone, något Tesla inte hann förbereda till det här testet.
Ljudanläggningen i testbilen (premiumpaketet med 11 högtalare) låter riktigt bra. Här finns ordentliga ljudresurser och riktigt brutal bas samtidigt som ljudbilden är dynamisk och ren även när vi drar på ordentligt. Du kan enkelt anpassa hur du vill centrera ljudbilden genom att dra med ett finger på touchskärmen, och här finns också en bra 5-bands EQ. Du kan koppla in ljudkällor via bluetooth eller usb-gränssnittet, eller använda bilens egna Spotifykonto.
Testbilen hade både köldpaket (rattvärme och stolsvärme i alla stolar) och "Premium uppgraderingspaket" installerat med telefondockning, avancerat luftreningsfilter (kallat "Bioweapon Defense System"), Led-ljus och extra påkostat material.
Innehållsförteckning
Pris: Från 837 500 kronor
Testbilens pris: 1 124 950 kr
Tillverkare: Tesla Motors, www.teslamotors.com
Typ: Elbil
Motor: Trefas, fyrpolig AC-induktionsmotor med kopparrotor, 421 hk
Prestanda: Acceleration 0–100 km/tim på 4,4 sekunder
Räckvidd: 502 km
Batterigaranti: 8 år (oavsett körsträcka)