Samsung har levererat plastiga men ändå stabila byggen de senaste åren och den nya Pro-serien är inget undantag. De nya plattorna har båda högupplösta 12,2-tumsskärmar och topprestanda tack vare systemkretsen Snapdragon 800.

Stora och kraftfulla
Skillnaderna mellan Note Pro och Tab Pro är få. Tab Pro finns tillgänglig i tre olika storlekar: 8, 10,1 och 12,2 tum. Note Pro finns endast tillgänglig med 12,2-tums skärm. Den största skillnaden är att Note går att använda med Samsungs S-Pen. Annars är dessa praktiskt samma enhet hårdvarumässigt. Båda kör upplösningen 2 560 x 1 600 pixlar, Snapdragon 800 med fyrkärnig propp uppklockad till 2,3 GHz, 3 GB arbetsminne, 32 GB lagring samt ett massivt batteri på 9 500 mAh.

Tack vare hårdvaran klarar både Note Pro och Tab Pro allt vi slänger på dem. De toppar benchmarktesterna och låter grafiskt tunga spel flyta på utan några som helst bekymmer. Men det gör många andra surfplattor på marknaden också. Samsung gör dock någonting unikt genom att släppa plattorna 12 tumsskärmar och ett nytt gränssnitt.

Det enda som vi noterat är riktigt bra med att använda en 12 tum stor platta är att vi får bättre överblick över de appar som vi använder. Och naturligtvis när vi konsumerar film. Men det är också allt. Den stora skärmen gör enheterna väldigt stora och klumpiga. Vi kan inte hålla i plattorna med en hand utan att bli trötta i handleden. Tvåhandsgrepp funkar, men då kan vi inte använda S-pen på Note Pro. Problemet är egentligen inte själva storleken, utan vikten som ligger på 750 gram. Jämfört med Sony Z2 Tablet, som väger 450 gram, är Samsung Galaxy Note Pro och Tab Pro tegelstenar med blykärna. Tunga grejer alltså.

Något vi tidigare har ogillat är baksidan av fejkläder som Samsung använt på senare enheter i Note-serien. Pro-plattorna har också fått en baksida av plastigt fejkläder, men denna gång känns det betydligt bättre än tidigare.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning