Mjukvarumässigt överflödig
Som om Samsungs bloatware-missbruk inte vore nog så får vi med Pro-plattorna ett par extra hemskärmar med stora fyrkantiga widgets som används för mail och nyhetsflöden. Dessa hemskärmar ger dig en bra överblick över de appar du valt ska synas. Det går att ha upp till 6 olika widgets på skärmen och du kan ändra layout om du har färre än så. Annars är det ett ständigt rutnät på 3 x 2 widgets. Detta är ett fint gränssnitt, men då det finns väldigt få widgets som går att lägga upp på de nya hemskärmarna så är det smidigare att stänga av dessa helt och istället använda de vanliga. Något som sticker lite i ögonen är att vi inte kan välja egna widgets att klistra fast på dessa hemskärmar. Bara Samsungs egna.

Samsung skickar dock med några appar som faktiskt gör livet lite lättare om du använder plattan på jobbet. E-meeting låter dig koppla ihop plattan med andra som använder appen, sedan kan du visa Powerpointpresentationer och skicka anteckningar till alla medverkande. Detta kräver dock att samtliga deltagare har en Samsung Pro-platta. Hur troligt är det?
 
Produktivitet! Nästan i alla fall. Känner du för att hänga på Reddit, kolla Google Maps, surfa och titta på Anchorman 2 samtidigt så är detta möjligt med Pro-plattorna. Och med helt vanliga laptops också. 

Med nya uppgraderade Multiview kan vi köra upp till 4 olika appar samtidigt med plattorna. Note Pro har förstås fortfarande S-Pen-funktioner som Action Memo, Screen Write och Pen Window.

Samsung hoppas att vi ska lämna våra laptops hemma och i stället använda Pro-plattorna. Visst, det finns ett par fördelar att använda dessa men tyvärr är de för få för att vi ska låta Note Pro eller Tab pro ersätta laptopen.


+ Prestandan
+ Multiview med 4 appar
+ Stor och högupplöst skärm…

-… som gör plattorna onödigt tunga och otympliga
- Priset

=
Pro-plattorna imponerar när det kommer till prestanda och mjukvara. Tyvärr är plattorna otympliga och tunga, vilket gör dem väldigt klumpiga.

Betyg Note Pro 12.2
Prestanda: 9
Design/form: 7
Funktioner: 8
Användarvänlighet: 8
Prisvärde: 6
Totalt: 7

Betyg Tab Pro 12.2
Prestanda: 9
Design/form: 7
Funktioner: 7
Användarvänlighet: 8
Prisvärde: 8
Totalt: 7