Ett steg framåt, två steg tillbaka
Det råder ingen tvekan om att Samsung har lyssnat på den drös av klagomål som öst över företaget gällande mjukvaran. Det största problemet har varit att de förinstallerade applikationerna Samsung pressat in i sina surfplattor och mobiltelefoner har fyllt upp lagringsutrymmet. På 16 GB-versionen av Galaxy S4 fanns det endast 8,8 GB tillgängligt. Nästan hälften hade Samsung roffat åt sig. När S5 visades upp ryktades det om att tillverkaren hade gett oss samma mellanfingerbehandling igen. Men så är det verkligen inte. De förinstallerade apparna är färre än någonsin och vi hade runt 11 GB ledigt på luren när vi fick den. De appar som kom med enheten var praktiskt taget bara S Health, S Voice, S Kalender och givetvis Samsungs egna sms- och samtalsapp. Väldigt sparsmakat.

Skulle du sakna den uppsjö appar som Samsung brukar erbjuda så kan du hitta dessa i Samsung Apps under fliken Galaxy Essentials. Koreanerna har äntligen fattat grejen att vi faktiskt kan hantera applikationer själva. Tack!

Touchwiz gör åter igen entré. Denna gång tillsammans med My Magazine, som lättast går att beskriva som en dålig kopia av HTCs Blinkfeed. Varför Samsung valt att kopiera en tjänst som majoriteten av HTC-användare stängde av så fort de fick chansen, vet vi inte. Det vi vet är att du kan kryssa i vilka nyheter som ska ploppa upp i flödet. Och att My Magazine enkelt kan plockas bort i inställningsmenyn.

Drar vi ner aviseringsmenyn kommer vi snabbt åt ett par inställningar och S Finder, som du kan använda för att söka igenom enheten. Det här är en väldigt smidig sökfunktion som kollar igenom webbläsarhistorik, molnlagring, kalender och både Bing och Google. Lyckas du inte hitta någonting med S Finder så existerar det helt enkelt inte. Bättre sökfunktion på en mobiltelefon hittar du inte.

Samsung nya satsning med att gå tillbaka till basics känns helrätt. Gränssnittet är relativt sparsmakat (med Samsung-mått mätt) och de förinstallerade apparna är få. Mjukvarumässigt är det mesta frid och fröjd. Tills vi tar en titt på inställningarna. Öppnar du aviseringsmenyn får du direkt tillgång till tio olika snabbinställningar. Du kan själv välja vilka inställningar som ska finnas i den här listan. Trycker du på knappen uppe till höger så får du dock upp ett virrvarr av ikoner som representerar olika inställningar. Det blir verkligen inte bättre när vi hoppar in i själva inställningsappen. Den nya ikonvyn underlättar inte om du ska hitta till exempelvis batteri- eller displayinställningar. Det snabbaste sättet att komma dit du ska är att använda S Finder och skriva in det du letar efter. Annars funkar det knappt.


Kan man få för många inställningsikoner på skärmen? Svaret är ja. Bestämt ja. 

Samsung Galaxy S5 SM-G900F 16GB

Bästa pris just nu: 949 kr

Fakta

Pris: 6 000kr
Tillverkare: Samsung, http://www.samsung.com/se/
Skärm: 5,1 tum Amoled, 1 920 x 1 080 pixlar, 432 ppi
Mått: 142,0 x 72,5 x 8,1 mm
Vikt: 145 gram
Minne: 16/32 GB inbyggt, 2 GB RAM
Kamera: 16 mp bak, 2 mp fram
Systemkrets: Qualcomm MSM8974AC Snapdragon 801
Processor: 4 x Krait 400, 2,5 GHz
Grafik: Adreno 330,
Batteri: 2 800 mAh
OS: Android 4.4.2,
Övrigt: nfc, bluetooth 4.0, kan filma med 4k-upplösning, IP-67, fingeravtrycksläsare, mikro sd-läsare, usb 3.0,