Det börjar bli lite tjatigt. Varje gång man ska sammanfatta någon sorts historik över smarta mobiler börjar man nästan uteslutande på en och samma plats i tiden: Den 9 januari 2007. Steve Jobs visar för första gången upp Iphone och allt som tillhör vår moderna prylbransch startar på sätt och vis här. Appar, pekskärmar, smarta gränssnitt, smarta funktioner.

Men det här är inte historien om Iphone, utan om dess främsta konkurrent. Samsung hade gjort smarta mobiltelefoner innan Galaxy S, men det var inte förrän 2010 vi fick se en samlad offensiv mot Apples dominans i branschen. Den tog formen av det första flaggskeppet med Android som operativsystem. Galaxy S hypades långt innan den började säljas och vi på M3 såg fram emot att få testa det som av vissa pekades ut som en Iphone-dödare.

Rubriken "Galaxy S: Flaggskepp med brister" och slutbetyget 8 av 10 avslöjar nog att Samsung inte riktigt träffade rätt första gången. Men inte heller var de särskilt långt ifrån. Vi hade sett andra Androidmobiler som tilltalat oss förut, främst Desire och Legend från HTC. Men det här var inledningen på något nytt, något annorlunda.

Galaxy S blev en succé försäljningsmässigt och skördade stora framgångar inte bara för Samsung utan för Googles mobila plattform överlag. Idag har telefonen sålts i över 25 miljoner exemplar och det var aldrig någon tvekan om att vi skulle få se en uppföljare.

"Världens bästa telefon"
Citatet kommer från mobilredaktören Simon Arons som inte skrädde på orden när han prisade Galaxy S2. Och det verkade som om många höll med honom. Galaxy S2 får anses vara en av de banbrytande produkter som lyckades nå ut till den breda massan tack vare snygg design, bra prestanda och ett operativsystem som gått från klarhet till klarhet. Många, inklusive jag själv, föll för Android första gången när vi lade händerna på Galaxy S2.

Huruvida det var världens bästa är en debatt vi låter pågå i historieböckerna, men det råder inga tvivel om att Samsung lyckades rätta till de fel från föregångaren som stod i vägen för succé. Skärmen var större, 4,3 tum istället för 4 (fast med samma upplösning på 480 x 800 pixlar), chassit var tunnare med världsledande 8,49 mm och kameran knäppte bilder som inte skämdes bredvid en digitalkameras.

Jämfört med ärkefienden Iphone 4 och Iphone 4S hade Galaxy S2 inte lika hög skärmupplösning och kroppen var fortfarande byggd i plast istället för metall. Oledpanelen hjälpte dock till att dölja pixlarna och bildmässigt sett hade Samsung på många sätt redan passerat Apple. Designen hjälpte till att hålla vikten nere (116 gram) men gjorde lite för att skänka S2 någon känsla av kvalitet.

Bland konkurrenterna det året, 2011, märktes pigga Sony vars Arc nosade på topplaceringarna när det blev dags att sammanfatta året. HTC hade vid det här laget stagnerat och Sensation var verkligen ingen sensation. Nokia försökte så sakteliga introducera världen för Windows Phone 7 i och med Lumia 800 som visserligen gillades av redaktionen men som inte hade något att sätta emot Galaxy S2. Plattformen var långt ifrån redo.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning