Vi testade föregångsmodellen HMZ-T1 för drygt två år sedan och redan då var vi imponerade. Trots att första generationen Personal 3d-viewer från Sony hade sina tydliga brister. Skärpan var inte på topp och vi stördes av ljusläckage. Men de nya brillorna bjuder på en del riktigt spännande nyheter.

Futuristisk design
Själva glasögonen är riktigt snygga och futuristiskt designade. Och de är inte speciellt tunga med sina 320 gram. En liten uppladdningsbar batteribox är kopplade till brillorna och denna har även hdmi- och mhl-anslutning. Men mest intressant av allt är att den kan ta emot Wireless hd-signaler. Du får nämligen med en liten sändardosa i paketet, med tre hdmi-ingångar. Denna dosa har också en utgång vilket gör att du kan ha den inkopplad permanent i din tv-bänk. Smart!


Glasögonens mottagare.

Glasögonen fästs på skallen med hjälp av två justerbara band, ett bakom hjässan och ett mitt över huvudet. Det går ganska bra att få fast brillorna och det medföljande gummibelägget på undersidan skyddar ganska bra mot ljusläckage. Ett problem vi hade med föregångsmodellen. Synd bara att gummibiten lätt lossnar från glasögonen och är knepiga att sätta tillbaka igen. Väl på sitter glasögonen ganska okej, även om de fortfarande är en aning framtunga.

Följer med dina huvudrörelser
Du justerar optiken med hjälp av två reglage på undersidan och bilden på de inbyggda oledskärmarna är skarp och fin. Vi börjar med att koppla in en mediaspelare och tittar på film, och här får vi verkligen känslan av att vi sitter framför en gigantisk filmduk. Mäktigt. Samtidigt gäller det att du sitter still, till skillnad från Oculus Rift är skärmen statisk och följer med dina huvudrörelser vilket blir lite yrselframkallande. När vi testade att spela Titanfall med glasögonen på blev det riktigt jobbigt. Har du minsta anlag för åksjuka kommer det inte att fungera. Om du som sagt inte ligger eller sitter helt blixtstilla.

Den trådlösa överföringen mellan sändare och mottagare funkar oftast bra. Vi upplevde inga störningar men ibland hade vi svårt att snabba upp signalen överhuvudtaget. Enheterna ville inte synka trots att vi testade på mycket kort avstånd. En smidig lösning är att du kan koppla in mobilen direkt i boxen kopplad till glasögonen, och då laddas dessutom din telefon via mhl-kontakten. Batteripaketet till glasögonen är uppladdningsbart och dessa räcker omkring tre timmar. Problemet är bara att det är svårt att stå ut så länge med HMZ-T3W på näsan i ett svep. Det blir helt enkelt en aning ansträngande i längden. Några av testpersonerna klagade redan efter 10 minuters användning, främst på att det var obekvämt för näsan.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning

Fakta

Tillverkare: Sony, www.sony.se
Pris: 11 490 kr
Bildskärmar: 2 st oled
Upplösning: 1280x720
Ingångar: hdmi & mhl samt 3 st hdmi via trådlös sändare
Överföringsmetod: Wireless hd
Batteritid: 3 timmar
Vikt: 320 gram