En segway är en riktigt enkel robot, svarar Petter Forsberg på frågan varför han bestämde sig för att bygga en sådan själv. Den har egentligen bara en uppgift – att balansera en inverterad pendel. Supersnabbt justerar den förändringar i viktfördelningen från personen som står på den, och det är därför den ser ut att stå helt still.
 

Fakta

Namn: Petter Forsberg
Ålder: 27 år
Yrke: Civilingenjör från Chalmers
Bor: Stockholm
Blogg: p1r.se/robot
När Petter Forsberg tog ingenjörsexamen från Chalmers gjorde han ett uppehåll mellan studier och karriär för att bygga sitt största självständiga projekt dittills, en egen segway.

Han började syssla med datorer som tonåring och extraknäckte som programmerare under gymnasiet. Robotbygge beskriver han som ingenjörskonstens bästa kombination av programmering, mekanik och elektronik.
– Det är otroligt tacksamt och kul när allting väl fungerar ihop, säger han.

Det har dock inte varit någon dans på rosor. Han har ägnat åtskilliga timmar, både på Chalmers robotförening och hemma, åt att prova sig fram och testa ny teknik.

Till vardags arbetar han som civil­ingenjör på Electrolux. Där ansvarar han bland annat för att bevaka robotutvecklingen. Vid sidan av karriären har han deltagit med egenbyggda minisumo-robotar (vinnaren knuffar ut förloraren ur en ring) i både nationella och internationella tävlingar.
– Att vara nörd är det nya svarta, skrattar han.

En av hans hjärtefrågor är att odla teknikintresse hos barn och ungdomar, och han är delaktig i arrangemanget av Stockholm Robot Championship den 9–10 november 2013.